Sebastian Burduja anunță că România „va putea trece iarna” doar cu gaz propriu

  • 22 Octombrie 13:00
Sebastian Burduja anunță că România „va putea trece iarna” doar cu gaz propriu

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări românilor că stocurile de gaze la acest moment sunt pe „supraplin” și că nu vor fi probleme în privința încălzirii la iarnă. Potrivit demnitarului, România poate trece iarna doar cu gaz românesc, cu excepții punctuale. „Acoperim cu brio consumul cu ce avem înmagazinat și cu ce producem”, spune ministrul. El dă asigurări că românii cu dificultăți financiare vor fi în continuare protejați, transmite News.ro.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că, la ora actuală, în condițiile unor preconizate creșteri de prețuri la gaze în Europa, România are stocuri mai mult decât suficiente și, cu ceea ce are înmagazinat și cu ceea ce poate extrage, țara vecină acoperă „cu brio consumul”.

În ceea ce privește stocurile de gaze, noi suntem în supraplin, adică am depășit 100%, suntem la 103,27%, este ca atunci când mergem la PECO și umplem până la bușon. Avem înmagazinată în acest moment o cantitate de 3,280 de miliarde de normal metri cubi, cu 77 de milioane normal metri cubi mai mult decât anul trecut, când oricum ne-a fost foarte bine. 

Asta înseamnă că, deși pe timpul sezonului rece producția zilnică scade, de exemplu acum sunt undeva la 25 de milioane de metri cubi producție, cu ceea ce avem înmagazinat și putem extrage, acoperim cu brio consumul,. La 21-22 octombrie, producția în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul, deci ne așteptăm că, având în vedere cantitățile înmagazinate, să putem trece iarna doar cu gaz românesc”, a declarat Burduja la Digi24.

Ministrul român spune că vor fi doar excepții punctuale, și anume atunci când anumite companii decid să importe în condițiile în care gazul de import este mai ieftin decât extragerea gazului românesc din depozite, adică din „rațiuni pur comerciale”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
11
Arhivă Radio Chișinău