Sea Shield 21. Cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră organizat de România s-a încheiat: Forțele aliate au demonstrat că pot răspunde unei crize geopolitice în regiune

  • 30 Martie 2021 13:19
Sea Shield 21. Cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră organizat de România s-a încheiat: Forțele aliate au demonstrat că pot răspunde unei crize geopolitice în regiune

Cel mai mare exercițiu multinațional al NATO din apele Mării Negre coordonat de Forțele Navale Române – SEA SHIELD 21 – s-a încheiat luni după aproape zece zile în care peste 2.400 de militari din opt state NATO, 18 nave de luptă și 10 aparate de zbor au demonstrat capabilitatea de a răspunde la o criză geopolitică în regiune, informează Forțele Navale într-un comunicat, potrivit caleaeuropeana.ro.

Activitățile de instrucție au fost conduse de Comandamentul Flotei, iar forțele participante au fost din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia, scrie sursa citată. Comandamentul Maritim Aliat al NATO a participat cu gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care face parte și fregata „Regina Maria”.

Un crucișător și un distrugător ale Forțelor Navale ale SUA în Europa și Africa , fregate, corvete, dragoare și vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare și remorchere maritime și-au unit eforturile, pentru a desfășura secvențele planificate pe mare ale Exercițiului multinațional ,,Sea Shield 21”.

Lupta împotriva amenințărilor aeriene a fost asigurată de aeronave F-16 „Fighting Falcon”, MiG 21 „Lancer” și elicoptere IAR-330 ale forțelor aeriene și navale române, împreună cu avioane de vânătoare „Eurofighter Typhoon” din Spania și aeronave de cercetare aeriană din SUA și Turcia.

Potrivit Forțelor Navele Române, sincronizarea și conjugarea acțiunilor desfășurate, în timpul exercițiului, de către cei peste 2400 de militari participanți au fost fundamentate pe interoperabilitatea forțelor și pe aplicarea procedurilor operaționale la standarde NATO, iar rezultatul obținut a fost un pachet robust și complex de forțe capabil să desfășoare o operație militară navală NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune.

“Totodată, desfășurarea Exercițiului „Sea Shield 21” a generat numeroase informații din domeniul ducerii luptei în cadru multinațional aliat, pe mare, în teren și în aer, informații care vor fi transformate în lecții învățate și vor contribui la optimizarea procedurilor standard de operare ale militarilor din Forțele Navale Române”, mai arată sursa citată.

Exercițiile „Sea Shield” și „Poseidon” planificate, organizate și conduse de Forțele Navale Române sunt cuprinse în Programul NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă a forțelor Aliate în regiunea Mării Negre.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău