Se reduce numărul de documente necesare pentru perfectarea permisului de ședere a străinilor cu scop de muncă în R.Moldova

  • 25 Iulie 2018 09:30
Se reduce numărul de documente necesare pentru perfectarea permisului de ședere a străinilor cu scop de muncă în R.Moldova

Reducerea numărului de documente solicitate pentru perfectarea permisului de ședere a străinilor în scop de muncă și pentru prelungirea acestuia, este una dintre soluțiile propuse pentru facilitarea în continuare a procedurilor de documentare a străinilor, inclusiv de intrare și ședere a investitorilor în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat marți, 24 iulie, în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, alte propuneri în acest scop țin de majorarea de la unu la doi ani a perioadei pentru care se eliberează dreptul de ședere în scop de muncă pentru lucrătorii a căror calificare este inclusă în Lista ocupațiilor prioritare și introducerea dreptului de schimbare a statutului de ședere temporară a străinului fără a-l obliga să părăsească țara.

Facilități se propun și întru acordarea și prelungirea dreptului de ședere pentru străinii angajați în cadrul proiectelor de asistență externă, investitorii sau lucrătorii rezidenți ai zonelor economice libere, precum și pentru străinii care desfășoară activități didactice, în domeniile culturii, sănătății și sportului. Dosarul pentru obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă va putea fi depus online.

În urma analizei impactului reformei cu privire la migrația muncii, lansată în octombrie 2017, s-a constatat că termenul de acordare a dreptului de muncă și de ședere s-a redus cu 2/3, a fost simplificată modalitatea de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă, iar numărul procedurilor necesare legalizării s-a micșorat cu peste 30%.

Pavel Filip a solicitat facilitarea intrării în țară a cetățenilor din statele pentru care se solicită viza de intrare în Republica Moldova. În acest sens urmează să fie revizuit setul de documente necesar de prezentat, precum și taxele care se achită la perfectarea vizei.

La începutul anului curent, a fost eliminată obligația deținerii vizelor la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova pentru cetățenii ai 33 de state, în timp ce pentru 48 de state a fost exclusă necesitatea obținerii invitației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău