Se putea mai mult? Țările G7 vor oferi Ucrainei garanții de securitate. Ucraina, mulțumită pe jumătate de rezultatele summit-ului NATO
-
12 Iulie 2023 19:30
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile sale cu aliații la summitul NATO din capitala Lituaniei Vilnius au fost „bune”, dar a subliniat obiectivul final al Ucrainei este aderarea, scrie Defence România.
„Putem afirma că rezultatele summit-ului sunt bune, dar dacă primeam o invitație (de aderare la NATO), acestea erau ideale”, a spus Zelenski.
„Cea mai bună garanție pentru Ucraina este să fie în NATO", a spus Zelenski, exprimându-și încrederea că țara sa se va alătura Alianței Nord-Atlantice „după război". "Vom face tot ce este posibil pentru ca acest lucru să se întâmple”, a insistat el.
NATO a ușurat calea pentru ca Ucraina să adere la NATO (se elimină cerința unui plan de acțiuni impus Ucrainei), dar Alianța nu a oferit un interval de timp specific.
Practic, tot procesul tehnico-militar este eliminat și este clar că aderarea Ucrainei la NATO va fi exclusiv o chestiune politică. Ucraina va primi invitația de a intra în NATO „atunci când condițiile vor fi întrunite”.
G7 va oferi Ucrainei un „cadru” de securitate
Până la o viitoare invitație în NATO, Statele Unite, Marea Britanie și aliații mondiali s-au pregătit să vină cu noi asigurări de securitate pentru Ucraina.
O declarație a celor mai industrializate țări ale G7 din lume „va stabili modul în care aliații vor sprijini Ucraina în următorii ani pentru a pune capăt războiului și a descuraja și a răspunde oricărui atac viitor”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic, citat de Reuters.
În practică, aceasta va însemna acorduri bilaterale cu Kievul privind ajutorul militar și financiar pe termen lung pentru a menține armata și economia Ucrainei în funcțiune. G7 este format din Statele Unite, Germania, Japonia, Franța, Canada, Italia și Marea Britanie.
Garanțiile G7 pentru Ucraina sunt o greșeală periculoasă
Kremlinul a transmis miercuri că garanțiile de securitate pe care Occidentul le are în vedere pentru Ucraina ar fi o greșeală periculoasă, care ar putea aduce atingere securității Rusiei înseși și ar expune Europa la riscuri mult mai mari pentru mulți ani de acum încolo.
Este greșit și "potențial foarte periculos" ca Occidentul să ofere garanții de securitate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că un astfel de demers ar atenta la securitatea Rusiei, care va ține cont de aceasta în viitoarele sale decizii.