Se pot uni două state care (nu) se cunosc?

  • 28 Martie 2015 15:03
 Se pot uni două state care (nu) se cunosc?

REVISTA PRESEI din 27 martie 2015

În Timpul, Tudor Cojocariu explică avantajele integrării europene pentru unioniști. Potrivit autorului, mai rezonabil este raționamentul Unirii prin integrare europeană (nu neapărat aderare), or integrarea europeană este un proces în care RM este profund angrenată. Asta înseamnă că toate aspirațiile unioniste vor avea cu atât mai multe șanse de realizare, cu cât unioniștii vor sprijini integrarea europeană, scrie Timpul.

Pe de altă parte, Val Butnaru scrie în Jurnal de Chișinău că integrarea europeană a R. Moldova, lansată de politicienii de la Chișinău este o nouă poveste de adormit naivii. Republica Moldova este un stat falimentar, corupt, impotent, susține autorul, și nu se va integra în UE nici în următorii 10 ani, nici în următorii 25 de ani…

Adevărul se întreabă dacă se pot uni două state care (nu) se cunosc? Istoricul Ion Varta constată că încă mai ”suntem două state românești divizate în urma politicilor instrumentate de Imperiul cel sovietic și multe categorii sociale sunt afectate în continuare de morbul propagandei sovietice”. Propaganda rusă ar dispărea dacă basarabenii ar trece Prutul, explică istoricul.  Mașinăria rusă de propagandă încă face ravagii în mentalitatea colectivă a românilor basarabeni. În opinia sa, mass media rusească din Republica Moldova prinde foarte bine în rândul populației, mai ales în contextul războiului din Ucraina. 

De 27 martie ar trebui să uităm de Banca de Economii și să ne aducem aminte despre Unire, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Însă, oricât ar părea de absurd, aceste teme pot fi legate astăzi între ele, crede autorul. Tot mai multă lume ajunge la concluzia că R. Moldova eșuează ca stat, încăpând pe mâna unor „oligarhi” hrăpăreți…, iar devalizarea de zeci de miliarde a Băncii de Economii, în văzul întregii societăți, cu complicitatea majorității politicienilor, inclusiv a celor din opoziție, a tuturor instituțiilor statului, în frunte cu Procuratura Generală și CNA, obligate să vegheze asupra bunurilor publice, demonstrează la ce cote nemaipomenite de cinism, de inconștiență cleptomană se află liderii aleși de noi. Potrivit editorialistului, doar justiția europeană le poate veni de hac. Și cea din România, care funcționează la fel. ”Dacă sute de mii de cetățeni au putut să-și redobândească, în numele pragmatismului, cetățenia română, pentru a călători liber prin Europa, de ce nu ar accepta Unirea, pentru a-i vedea la închisoare pe cei care ne-au jefuit timp de 25 de ani?” – se întreabă autorul.

Într-un interviu din Evenimentul Zilei, fostul premier Iurie Leancă susține că a fost înlăturat fiindcă a vrut anchetatori străini la BEM. ”Demiterea câtorva adjuncți e doar praf în ochi, noi trebuie să ajungem la cei care au furat și să-i căutam nu doar in instituții, ci si în zona politică, susține politicianul. Potrivit lui Iurie Leancă, raportul  prezentat în Parlament a arătat că se încearcă îngroparea acestui caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău