Se modifică harta judecătorească. Se reduce din numărul de judecătorii, iar unele sedii vor fi comasate

  • 29 Martie 08:56
Se modifică harta judecătorească. Se reduce din numărul de judecătorii, iar unele sedii vor fi comasate

Din 15 judecătorii, care sunt în prezent, ar putea rămâne 14, iar unele sedii secundare vor fi comasate sau transferate în cadrul altor judecătorii. Un proiect de lege prin care se propune modificarea hărții judiciare este în prezent în discuții, ca ulterior să fie trimis către Guvern și Parlament pentru aprobare.

Astfel, potrivit Bizlaw.md, se propune modificarea sediilor următoarelor instanțe judecătorești:

Judecătoria Bălți, pe lângă sediile secundare la Fălești și Sîngerei, va mai avea un sediu secundar la Glodeni.

Sediul Leova al Judecătoriei Cimișlia va fi transferat la Judecătoria Hîncești.

Sediul secundar Dondușeni al Judecătoriei Edineț se transferă la Judecătoria Drochia, astfel încât după modificare Judecătoria Edineț va avea sedii secundare în or. Briceni și or. Ocnița, iar Judecătoria Drochia va avea sedii secundare în or. Rîșcani și or. Dondușeni.

După transferul sediului secundar Leova de la Judecătoria Cimișlia către Judecătoria Hîncești, această judecătorie va avea sedii secundare în or. Ialoveni și or. Leova.

Judecătoria Anenii Noi cu sediul secundar Bender (Varnița) va fuziona cu Judecătoria Căușeni. Astfel, Judecătoria Căușeni va avea sedii secundare în or. Ștefan – Vodă, or. Anenii Noi și Bender (Varnița).

Sediul secundar Vulcănești al Judecătoriei Comrat se transferă la Judecătoria Cahul, Judecătoria Cahul urmând să aibă sedii secundare în or. Taraclia, or. Cantemir și or. Vulcănești.

Potrivit autorilor modificărilor, la baza propunerii de reconfigurare a instanțelor judecătorești de nivelul întâi (judecătoriile) au stat următoarele motive:

În prezent, în țară există patru judecătorii cu un volum de muncă insuficient pentru 9 judecători (acesta fiind numărul minim de judecători stabilit per instanță de judecată de nivelul întâi, număr care rezultă din practica existentă, din necesitatea de a crea complete specializate, precum și din recomandările experților care au cercetat acest aspect), și  anume: Judecătoria Criuleni cu un volum de 4.917 dosare cu o sarcină anuală de 492 dosare/judecător în anul 2023; Judecătoria Anenii Noi cu un volum de 6.483 dosare și o sarcină anuală de 648 dosare / judecător în anul 2023, raportat la numărul de 10 funcții de judecător conform statelor de personal; Judecătoria Comrat cu un volum de 8.241 dosare și o sarcină anuală de 1648 dosare / judecător în anul 2023, inclusiv 924 dosare la sediul Vulcănești unde activează efectiv 1 judecător.

Transferul sediului Leova al Judecătoriei Cimișlia la Judecătoria Hîncești este justificat pornind de la lipsa infrastructurii rutiere între or. Cimișlia și localitățile din raionul Leova, precum și de lipsa infrastructurii rutiere între acestea și mun. Comrat, or, toate drumurile naționale către or. Cimișlia sau mun. Comrat tranzitează or. Hîncești. Localitățile din raionul Leova sunt amplasate preponderent în aria drumului republican „R43 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești”. Cu referire la volumul de muncă de la Judecătoria Hâncești care poate crește urmare a transferului sediului Leova către această instanță, inclusiv având în vedere instituția penitenciară din or. Leova, această eventuală mărire de volum de lucru poate justifica revizuirea numărului de funcții de judecător la Judecătoria Hîncești, decizie care va aparține Consiliului Superior al Magistraturii după adoptarea proiectului de lege.

Transferul sediului Vulcănești de la Judecătoria Comrat la Judecătoria Cahul este justificat de amplasarea geografică a localităților din raionul Vulcănești, raportat la mun. Cahul, distanța între Vulcănești și mun. Cahul fiind de 34 km, pe drumul republican „R32 (M3) Vulcănești – Cahul – Taraclia”, raportat la distanța între or. Vulcănești și mun. Comrat, care este de 83 km. Plus la aceasta, în Judecătoria Cahul există volum de lucru suficient pentru 18 judecători, astfel încât transferul sediului Vulcănești al Judecătoriei Comrat la Judecătoria Cahul răspunde criteriilor de distribuție proporțională a volumului de lucru, distribuție aleatorie a dosarelor, specializarea judecătorilor. În plus la aceasta, având în vedere problemele legate de sediul central al Judecătoriei Cahul, atribuirea sediului Vulcănești la această instanță, va permite valorificarea eficientă a clădirii sediului Vulcănești, care este dotată cu suficiente săli de judecată și spații de lucru renovate, asigurând astfel condiții de muncă adecvate.

Fuziunea Judecătoriei Anenii Noi, inclusiv cu sediul secundar Bender (Varnița) prin absorbția acesteia de Judecătoria Căușeni este rațională, având în vedere volumul redus de muncă atât la Judecătoria Căușeni, cât și la Judecătoria Anenii Noi, în cumul volumul de muncă al acestor două judecătorii fiind suficient pentru un număr maxim de 19 judecători care să acopere localitățile din raioanele Ștefan – Vodă, Anenii Noi și Căușeni. Infrastructura rutieră între localitățile din aceste raioane este bună, aceste orașe fiind pe traseul drumului republican R-30 Anenii Noi – Căușeni – Ștefan -Vodă – frontiera cu Ucraina.

Transferul sediului secundar Dondușeni al Judecătoriei Edineț la Judecătoria Drochia, precum și transferul sediului secundar Glodeni al Judecătoriei Drochia la Judecătoria Bălți este justificat de amplasarea geografică a localităților din raioanele Dondușeni și Glodeni raportată la mun. Bălți și corespunzător la or. Drochia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
7
Tue
5
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău