Se întrevede un consens în rândul Celor 27 pentru acordarea statutului de țări candidate la aderare Ucrainei și Republicii Moldova (miniștri și diplomați)

  • 21 Iunie 2022 14:57
Se întrevede un consens în rândul Celor 27 pentru acordarea statutului de țări candidate la aderare Ucrainei și Republicii Moldova (miniștri și diplomați)

Un acord al Celor 27 privind acordarea statutului de țări candidate Ucrainei și Republicii Moldova pare să se întrevadă marți, cu două zile înainte de un summit european în cadrul căruia decizia trebuie să se ia în unanimitate, au estimat mai mulți miniștri europeni cu prilejul unei reuniuni la Luxemburg, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv vineri privind acordarea statutului de țări candidate la aderare Ucrainei și Republicii Moldova, care ar deschide calea unei aderări la finalul unui lung proces.

"Nu există nicio singură țară căreia propunerea să-i pună probleme. Vom da dovadă de o mare unanimitate", a dat asigurări ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn.

UE se pregătește să-i spună președintelui rus Vladimir Putin că "Ucraina face parte din Europa", a adăugat el la sosirea la reuniune. O astfel de decizie "este importantă pentru Ucraina și Moldova", a subliniat el.

Omologul său danez, Jeppe Kofod, a cărui țară a emis rezerve asupra acestor candidaturi, a declarat că Copenhaga "susține total acordarea acestui statut" celor două foste republici sovietice. "Există multe obligații care trebuie îndeplinite" de către cele două țări în vederea unei aderări și "vom lucra în parteneriat" cu ele pentru a reuși, a adăugat el.

"Un consens este pe cale să se întrunească", a spus și francezul Clément Beaune, ministru delegat pentru Europa, subliniind că discuția privind extinderea "nu trebuie să pună sub semnul întrebării traiectoria europeană a Balcanilor occidentali", care se află încă în antecamera UE.

Liderii Celor 27 se vor reuni joi dimineață cu cei din Balcanii occidentali înainte de Consiliul European. Patru țări din această regiune sunt oficial candidate - Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania - și alte două sunt potențial candidate - Bosnia și Kosovo.

Germania este în mod special atașată de o accelerare a procesului de aderare în favoarea acestor țări, în contextul în care negocierile oficiale încă nu au început cu Tirana și Skopje.

Niciunul din ambasadorii Celor 27 nu s-a opus luni candidaturilor Kievului și Chișinăului, potrivit mai multor surse diplomatice citate de AFP.

Discuția a fost "foarte consensuală", cu o "respectare unanimă" a avizelor Comisiei Europene cu prilejul reuniunii ambasadorilor, a declarat una dintre aceste surse pentru AFP.

După mai multe zile de discuții interne ale UE nu a apărut vreun semn de opoziție în rândul Celor 27, au declarat trei diplomați și pentru Reuters, referindu-se la acordarea statutului de țară candidată Ucrainei.

Republica Moldova este și ea aproape sigură că i se va acorda statutul de țară candidată, susțin diplomații citați, dar Georgia trebuie să mai îndeplinească anumite condiții, în special să depășească blocajul politic din țară.

Georgia, care de asemenea aspiră la aderarea la UE, trebuie să efectueze mai multe reforme înainte de a obține statutul de țară candidată, potrivit avizului Comisiei. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă luni la Tbilisi pentru a cere aderarea țării la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău