Se întâmplă pentru prima dată. Japonia va încerca să lanseze o ploaie artificială de stele

  • 18 Ianuarie 2019 18:04
Se întâmplă pentru prima dată. Japonia va încerca să lanseze o ploaie artificială de stele

Agenția Spațială Japoneză a lansat pe orbită un microsatelit privat care va încerca să lanseze pentru prima dată o ploaie artificială de stele.

O rachetă japoneză de mici dimensiuni a plasat vineri pe orbită șapte mini-sateliți, unul dintre aceștia destinat lansării unei ploi artificiale de meteoriți, similare unui foc de artificii spațial, informează AFP.

Ideea acestui spectacol ceresc inedit aparține unei mici companii înființate recent la Tokyo, care a pus la punct un dispozitiv generator de meteoriți artificiali.

Mecanismul, transportat în spațiu la bordul lansatorului Epsilon-4, este programat să elibereze 400 de bile minuscule, care vor străluci traversând atmosfera, deasupra Hiroshimei, la începutul anului viitor.

Racheta, lansată vineri dimineață de la centrul spațial Uchinoura, are la bord un număr total de șapte nanosateliți, cu diverse tehnologii ''inovatoare'', potrivit Nobuyoshi Fujimoto, purtătorul de cuvânt al Agenției spațiale japoneze (JAXA), informează Agerpres.

Sateliții au fost plasați pe orbită, un succes deloc neglijabil pentru misiunea Epsilon.

"Am fost foarte emoționat, nu mai am cuvinte", a declarat pentru agenția de presă japoneză Jiji președinta companiei ALE, Lena Okajima, inițiatoarea proiectului ploii de meteoriți artificiali, care urmează să fie repetat de 20 până la 30 de ori.

Satelitul aparținând companiei ALE, care gravitează pe o orbită la 500 de km deasupra Pământului, va coborî progresiv până la 400 de km în cursul anului viitor. Un alt satelit ar trebui să i se alăture în câteva luni.

ALE spune că poate simula ploi de meteoriți artificiali oriunde în lume, folosind o tehnologie pe care o cunosc doar ei.

Stelele (de diferite culori) ar trebui să strălucească timp de câteva secunde înainte să ardă în totalitate. Dacă totul merge conform planului, iar cerul este senin, evenimentul din 2020 ar putea fi admirat de milioane de persoane, inclusiv de cei din zone urbane unde există o puternică poluare luminoasă, așa cum este Tokyo, au mai precizat reprezentanții companiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău