Se împlinesc șase ani de când Curtea Constituțională a decis că Limba Română este limba oficială în R.Moldova

  • 05 Decembrie 2019 12:05
Se împlinesc șase ani de când Curtea Constituțională a decis că Limba Română este limba oficială în R.Moldova

Astăzi, 5 decembrie, se împlinesc 6 ani de la adoptarea Hotărârii Curții Constituționale privind faptul că Limba Română este limba oficială în R.Moldova.

Judecătorii Curții au adoptat această decizie în urma sesizărilor depuse de către fostul deputat liberal-reformator Ana Guțu și grupul foștilor deputați liberali, Valeriu Munteanu, Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Gheorghe Brega și regretatul Boris Vieru.

„Sângele apă nu se face, aici în Basarabia, am fost și vom rămâne pentru vecie români și nimeni, nici chiar Rusia imperialistă nu va putea să ne oprească din calea Unirii noastre cu România”, a scris Valeriu Munteanu pe Facebook cu ocazia acestei aniversări.

Curtea Constituțională a decis că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit cărora, limba de stat este cea ”moldovenească”.

Declarația de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituția, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii și socialiștii, stabilește că limba de stat se numește moldovenească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău