Se face lumină și în țara noastră (Evenimentul Zilei)

  • 06 Iunie 2014 09:35
Se face lumină și în țara noastră (Evenimentul Zilei)

REVISTA PRESEI DIN 6 IUNIE

În regiunea găgăuză există o dezbatere destul de dură dacă s-a ajuns la bătaie între oficiali, scrie George Damian în Timpul. În primul rând, este vorba de împărțirea resurselor locale profitabile. Nu în ultimul rând vine chestiunea apropierii de Uniunea Europeană. Potrivit autorului, liderii afacerilor din Găgăuzia, așa cum este ea, ar cam vrea să știe precis ce modificări apar odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, mai ales în ceea ce privește exporturile. Se pare că în rețelele comerciale care asigură legătura între Găgăuzia și piața rusă bașcanii de la Comrat au un cuvânt de spus – în vreme ce reorientarea către piața occidentală constituie un prilej ca unii să se ridice și alții să cadă. Doar că astfel de probleme nu se rezolvă cu lovituri de pumn sau de picior. Negocierile sunt mult mai indicate și pot fi mult mai folositoare.

Agresiunea armată a Rusiei în Crimeea și ocuparea acesteia a mai pus odată în lumină fața adevărată a imperialismului rusesc, scrie Constantin Tănase în Timpul. În afară de tancuri, rușii mai au și alte arme de temut: minciuna, manipularea, dezinformarea, calomnia ș.a.m.d. Autorul amintește de lecția războiului ruso-finlandez din 1939, declanșat de sovietici în urma unei provocări puse de ei înșiși la cale. Publicistul amintește că ministrul de Externe sovietic V. Molotov, cu doar o zi înainte de începerea războiului, a declarat că Rusia respectă suveranitatea și independența Finlandei…După doar câteva ore de la această declarație Moscova a atacat Finlanda. Autorul atenționează că R. Moldova își face iluzii când crede lacrimilor de crocodil ale Moscovei. Un lucru e cert: Rusia va hărțui și în continuare Ucraina, nu-i va întoarce Crimeea, iar următoarea țintă a Moscovei va fi Moldova.

Timpul continuă să explice ce este NATO. La acest subiect vorbesc în ediția de astăzi deputații.

Evenimentul Zilei observă că înultimii ani, de când s-a pus stavilă la BAC-ul cu note înflorite, parcă se face lumină și în țara noastră. În acest an, schemele s-au complicat și mai mult, iar emoțiile se dublează. Pe lângă camerele video, liceenii mai au norocul să fie trecuți și prin detectoarele de metale.

Adevărul scrie despre schemele prin care sunt fraudate licitațiile publice. Volumul achizițiilor publice de bunuri, servicii și lucrări a crescut în 2013 cu circa 3,5 miliarde de lei și a ajuns să reprezinte 9% din PIB-ul Moldovei. Experții apreciază tendința de creștere a volumului achizițiilor publice, dar atrag atenția la faptul că multe licitații sunt trucate.

Din Adevărul mai aflăm că până în iunie 2015, în comuna Lăpușna, una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul Republicii Moldova, va fi amenajată o curte domnească pe locul celei care ar fi existat acolo în secolele XV-XVI și despre care circulă o multitudine de legende.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău