Se extinde lista subiecților care vor trebui să declare averile și interesele

  • 11 Decembrie 2017 12:47
Se extinde lista subiecților care vor trebui să declare averile și interesele

Angajații Băncii Naționale a Moldovei și ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare vor deveni subiecți ai declarării averilor și intereselor personale. Mai exact, este vorba de membrii Consiliului de supraveghere, Comitetului executiv și angajații Băncii Naționale a Moldovei, și membrii/angajații Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege, supus consultărilor publice, prin care se propune completarea Legii cu privire la declararea averii și a intereselor personale, potrivit BizLaw.

Modificările propun ca și conducătorii, și șefii de subdiviziuni din cadrul autorităților, instituțiilor, organelor, organizațiilor, oficiilor sau agențiilor de stat, autonome, independente, de autoadministrare și/sau de reglementare, să depună declarația. Această prevedere ar putea fi obligatorie și pentru conducărorii întreprinderilor de stat sau municipale, societăți pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar de acțiuni.

În prezent, subiecții declarării averilor sunt prevăzuți la art. 3 din Lege. Este vorba de:

  • persoanele care dețin funcțiile de demnitate publică prevăzute în anexa la Legea nr. 199 din 16 iulie 2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică;
  • membrii Consiliului de observatori al instituției publice naționale a audiovizualului Compania ”Teleradio-Moldova”;
  • consilierii consiliilor sătești (comunale), orășenești (municipale), raionale;
  • deputații Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia;
  • membrii Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul profesorilor;
  • membrii nepermanenți ai Comisiei Electorale Centrale;
  • conducătorii organizațiilor publice și adjuncții acestora;
  • personalul din cabinetele persoanelor cu funcții de demnitate publică;
  • funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special;
  • membrii Consiliului de Integritate;
  • membrii colegiilor/comisiilor de admitere în profesie, de evaluare,  disciplinare și/sau de etică a profesiilor conexe justiției.

Documentul mai prevede modificări la art. 4, care se referă la obiectul declarării. În prezent, legea prevede că subiectul declararii trebuie să indice și calitatea de membru al organelor de conducere, administrare, revizie sau control în cadrul unor organizații necomerciale sau societăți comerciale. La fel, trebuie să declare calitatea de asociat, de acționar sau de membru în cadrul unui agent economic, al unei organizații necomerciale sau organizații internaționale. Modificările, care se propun, vizează membrii familiei subiectului sau concubinul/concubina, care, la fel, vor trebuie să declare calitatea de membru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău