Se discută majorarea salariului minim garantat în sectorul real până la 4 000 de lei

  • 22 Decembrie 2021 15:26
Se discută majorarea salariului minim garantat în sectorul real până la 4 000 de lei

Sindicatele propun majorarea salariului minim garantat în sectorul real al economiei până la 4 000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022. Patronatele nu sunt de acord cu această dată. Iar autoritățile iau în calcul această majorare din luna februarie. Subiectul a fost discutat la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, transmite IPN.

Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova au menționat că în Republica Moldova există câteva niveluri de salarii minime: 1 000 de lei; 2 935 de lei (cuantumul minim garantat în sectorul real) și 3 840 de lei (salariul minim în instituțiile medico-sanitare publice). Mai este și salariul garantat în sectorul bugetar, în cuantum de 2 200 de lei, dar care de la 1 ianuarie va fi de 3 100 lei. Potrivit sindicaliștilor, este inadmisibil  de a menține salariul minim la nivelul de o mie de lei, când pensia minimă pentru limită de vârstă este de două mii de lei.

Confederația sugerează stabilirea salariului minim în funcție de salariul mediu lunar pe economia națională. Această modalitatea este prevăzută în Carta Socială Europeană, ratificată de Moldova în 2001.

„Eu nu știu dacă coșul minim de existență din Moldova este foarte relevant, dar noi trebuie să ne raportăm la salariul mediu și toate acele raportări obiective ne arată că astăzi cuantumul minim garantat trebuie să fie patru mii de lei”, a acceptat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari.

Oficialul a precizat că majorarea nu poate fi aplicată din 1 ianuarie, însă nici amânată până pe 1 mai, așa cum propune Confederația Națională a Patronatului. Autoritățile iau în calcul aplicarea majorării din februarie. Cel puțin la un nivel intermediar de 3 500 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău