Se apropie momentul prezentării raportului privind frauda bancară, Alexandru Slusari

  • 25 Iulie 2019 10:45
Se apropie momentul prezentării raportului privind frauda bancară, Alexandru Slusari

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară va fi prezentat, cel mai probabil, la prima ședință a legislativului din noua sesiune. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei, Alexandru Slusari, în emisiunea „O nas” de la postul Jurnal TV. Potrivit lui Alexandru Slusari, deputații se apropie de momentul când acest raport va fi prezentat. Mai rămân a fi audiați 2-3 oameni.

„Eu sper că, în pofida faptului că deputații vor ieși în concediu, în pofida perioadei dificile, raportul va fi încheiat până la 1 septembrie. Potrivit decretului Parlamentului, noi trebuie să-l prezentăm la 10 septembrie, dar având în vedere că ședințele legislativului nu vor fi organizate în acea perioadă, doar dacă se va întâmpla ceva extraordinar, cel mai probabil, noi vom prezenta raportul la prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă”, a declarat Alexandru Slusari, citat de IPN.

Președintele Comisiei spune că majoritatea persoanelor audiate nu au fost sincere în declarațiile lor, dar trebuie să se înțeleagă faptul că sarcina acestei comisii nu este să judece, dar să aprecieze din punct de vedere politic acțiunile sau inacțiunile funcționarilor de rang înalt pe întreaga perioadă. Potrivit lui, cel mai probabil, toate materialele Comisiei vor fi trimise la Procuratură, poate chiar înainte să fie prezentat raportul în Parlament.

Expertul economic Viorel Gârbu consideră că va fi foarte greu să fie întorși banii din „furtul miliardului”, dar și să se înțeleagă unde au ajuns aceste resurse. Potrivit lui, raportul Kroll arată că banii „murdari”, sustrași din sistemul bancar, au fost amestecați cu bani „curați”. „Erau folosite diferite contracte, instrumente, care, în principiu, deja nu mai pot fi urmărite. Chiar și în raportul Kroll este scris foarte des că aici investigația lor se oprește, mai departe experții nu pot depista care au fost bani „curați” și care „murdari”, notează Viorel Gârbu.

În opinia lui, cel puțin statul ar putea să afle cine se face vinovat de frauda bancară și ar putea să-i caute de aceștia și să le confiște averile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău