Se anunță o săptămâna cu Cod Galben

  • 19 August 2019 17:33
Se anunță o săptămâna cu Cod Galben

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat până la finele săptămânii curente Cod Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 20-26 august, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 35 grade Celsius.

Ploi cu descărcări electrice sunt posibile în zilele de vineri și sâmbătă, 23-24 august, în regiunea de nord a țării.

În acest context, medicii atenționează în special persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii și pacienții cu maladii cardiovasculare și respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pânză naturală, să-și acopere capul și să aibă grijă de hidratare. 

Pe de altă parte, calendarul popular are semnificațiile sale pentru această perioadă. Astfel, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc pe 19 august Schimbarea la Față a Domnului, care se zice că marchează  și despărțirea de vară.

„Pe lângă semnificația religioasă, Schimbarea la Față a fost asimilată în popor ca zi ce marchează despărțirea de vară, altfel spus, schimbarea veșmintelor naturii, dar și ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregătește să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-și pregăti plecarea. Din aceasta zi se interzice scăldatul, dar și culcatul afară”, indică mai multe surse.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău