Scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuși și Florence Meyer, scoase la licitație

  • 18 Februarie 2020 18:31
Scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuși și Florence Meyer, scoase la licitație

Scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuși și Florence Meyer, scrise de-a lungul a două decenii, vor fi puse în vânzare pe 4 martie la licitația Artmark organizată la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală.

La licitația ''O poveste de dragoste" - Corespondența Brâncuși, precum și alte hârtii importante din colecția unui scriitor, prețul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuși și semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice este de 1.000 de euro.

Potrivit Artmark, specialiștii apreciază că, datorită conținutului acestor scrisori, descriptiv de viață personală și nu documentare pentru procesul de creație al artistului, acestea nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul național cultural și încurajează instituțiile muzeale să participe la achiziționarea acestora.

Scrisorile au fost expertizate drept autentice de dr. Radu Varia, membru al mai multor academii, precum Academia Regală a Scoției, Academia Europeană de Științe, Arte și Litere din Paris, Academia de Arte și Științe din Salzburg.

Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută și pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor și artiștilor vremii. Apropiată și protejată a lui Man Ray, ea a fost căsătorită cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcock.

Licitația cuprinde și o selecție de hărți vechi despre Dacia, Transilvania, România și spațiul românesc, manuscrise vechi ori miniate, carte veche ori bibliofilă, unele exemplare purtând semnătura olografă a autorilor, precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Vasile Labiș, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu sau Mircea Eliade.

De asemenea, sunt puse la vânzare cărți clasate în patrimoniul național cultural, precum cele două provenind din fosta colecție a diplomatului transilvănean Vasile Stoica - parțial expusă, în anii recenți, la Muzeul Satului din București, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și la Muzeul Țării Făgărașului -, retrocedată în 2009 de Muzeul Național de Artă al României familiei colecționarului, anume "Antichitățile Pompeiului" de la 1804, respectiv "Teatrul din Ercolano" de la 1783, conținând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi.

Printre loturile scoase la vânzare se mai numără "Operele lui Philon Evreul" de Pierre Bellief, din 1588, la prețul de pornire de 600 de euro, "Eroinele Antichității" de Ovidiu, din 1552, din colecția Mihai Beniuc, la 500 de euro, sau post-incunabula lui Bartolomeu Platina din 1530 despre arta culinară, la 1.200 de euro. Aceste lucrări au fost notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural național.

sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău