”Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupați”, lansat la Chișinău
-
25 Noiembrie 2014 16:59
”Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupați” este titlul unui volum științific lansat astăzi la Biblioteca ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chișinău.
Volumul, semnat de către doctorul în istorieMariana Țăranu, cuprinde aproape 300 de scrisori ale românilor basarabeni cu solicitări către liderul sovietic Iosif Stalin. Cartea se bazează exclusiv pe documente preluate din fondurile Arhivei Naționale a Republicii Moldova.
Teroarea regimului sovietic, deportările în masă, foametea organizată, colectivizarea forțată, este imaginea care se poate desprinde din cele 280 de scrisori trimise din RSS Moldovenească, dar și din lagărele de concentrare sovetice, lui Stalin, cu speranța că îl vor putea sensibiliza și își va revedea deciziile. Este una din puținele lucrări tipărite în Republica Moldova în care cei care sunt vizați sunt oameni din satele moldovenești, bunicii și străbunicii noștri, susținea autoare volumului, doctorul în istorie, Mariana Țăranu.
”Sunt lucruri de-a dreptul zguduitoare. Scrisori în care copiii solicită ca părinții care au fost duși pe nedrept în Siberia sau arestați să fie întorși la baștină pentru că nu au cu ce trăi. Sunt scrisori semnate de 70-80 de săteni în care solicită ca unei anumite persoane să îi fie revăzut dosarul, pentru că el nu este cheabur”, a declarat Mariana Țăranu.
”Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupați” este un studiu inedit, susține istoricul Viorica Olaru-Cemârtan, autoare a mai multor volume dedicate perioadei sovietice.
” Este practic prima lucrare care combină această metodă de a dezvolta problema socială generală prin aceste strigăte de ajutor din satele Moldovei către Stalin. Este un studiu foarte util pentru descoperirea istoriei recente, trăite. Un studiu viu ”, a declarat Viorica Olaru-Cemârtan .
Titlul lucrării este unul foarte sugestiv, susține doctorul în ștințe istorice, Veceaslav Stăvilă.
Deportările au fost unul din principalele elemente ale politicii sovietice de deznaționalizare a românilor basarabeni. Datele statistice arată că în urma celor trei mari valuri de deportări cel puțin 60 de mii de basarabeni au fost strămutați în Siberia și Kazahstanul de Nord.