Scrisoare deschisă procurorului general | Procurorii ar fi comis ilegalități în cazul „elicopterelor din Criuleni”, susține proprietarul hangarului

  • 02 Decembrie 2020 08:20
Scrisoare deschisă procurorului general | Procurorii ar fi comis ilegalități în cazul „elicopterelor din Criuleni”, susține proprietarul hangarului

Iurii Ceban, proprietarul hangarului din Criuleni în care procurorii și poliția afirmau, la sfârșitul lunii iunie 2020, că se produceau clandestin elicoptere, susține că deține dovezi concludente despre faptul că machetele de elicoptere, ridicate și dezasamblate de către procurori, se transformă în gunoi pe un teren de pe teritoriul unui Parc auto de lângă Criuleni. Declarația se regăsește într-o Scrisoare deschisă semnată de acesta, adresată presei și procurorului general, Alexandr Stoianoglo, căruia îi solicită să evalueze legalitatea acțiunilor colaboratorilor procuraturii și să dea o interpretare corespunzătoare, notează IPN.

Iurii Ceban mai susține că se comit și alte ilegalități față de el, apropiații și bunurile lui. Potrivit lui, însăși intentarea dosarului penal este nejustificată, iar perchezițiile din încăperi și din apartament în lipsa proprietarilor, sunt ilegale. Totodată, acesta consideră că drepturile sale procedurale nu au fost asigurate, dat fiind faptul că nici măcar nu poate face o expertiză din cauza lipsei obiectului supus examinării, care a fost distrus. „Prin distrugerea așa-numitului obiect al infracțiunii, colaboratorii organelor de drept au împiedicat de fapt cursul cauzei penale – deoarece o investigație normală este imposibilă în continuare fără obiectele fizice păstrate. Aceiași angajați au ridicat 867 de coale de format mare - desenele mele de ani de muncă - proprietatea mea”, menționează acesta în scrisoare.

Iurii Ceban amintește declarația procurorului general de la 29 ianuarie 2020, când a acesta promis că „show-urile cu măști” vor dispare, precum vor înceta și arestările, perchezițiile și interceptările ilegale” și că „procuratura nu se va mai implica în activitatea economică a antreprenorilor și nu va urmări oamenii de afaceri din proprie inițiativă”. Însă, potrivit autorului Scrisorii, peste câteva luni „show-ul cu măști” a fost reluat în hangarul inventatorilor de elicoptere, când au fost reținute mai multe persoane, inclusiv care în a doua zi de arest au fost declarate martori.

Iurii Ceban respinge acuzațiile potrivit cărora el s-al s-ar ocupat de construcția sau reparația elicopterelor care ulterior ar fi fost transportate prin contrabandă peste hotare. „Ținând cont de faptul că obiectul infracțiunii încriminate îl constituie machetele de mărime naturală ale elicopterelor, iar modelul elicopterului în dimensiuni naturale cântărește 750 de kg, transportarea ilicită a unui astfel de obiect supradimensional este imposibilă. Chiar primul colaborator al Poliției rutiere m-ar fi oprit pentru transportarea mărfurilor supraponderate în lipsa unei escorte corespunzătoare de poliție!”, subliniază acesta în Scrisoare.

Făcând trimitere la hotărârea de recunoaștere în calitate de inculpat, din care reiese că ar fi introdus în țară de la 6 la 12 elicoptere model Ka-26, pe care le-ar fi reparat și transportat înapoi în Ucraina, Iurii Ceban menționează că atât Serviciul Vamal, cât și cel de Grăniceri ale Ucrainei nu au înregistrat permutarea prin frontiera de stat a Ucrainei dinspre malul stâng al Nistrului spre malul drept al Republicii Moldova a careva elicoptere. Potrivit autorului scrisorii, din 12 februarie 2020 și până în 29 iunie 2020, nu a fost demarată vreo acțiune sau controale elementare și nu există vreo interpelare sau cerere către Ucraina.

În opinia lui Iurii Ceban, angajații procuraturii au admis contradicții grave în actele întocmite pe acest caz. „La urma urmei, consemnarea în două acte procesuale conexe a informațiilor contradictorii indică o gravă eroare factologică - stabilirea eronată a faptelor existente sau inexistente pe motiv de neacceptare a dovezilor confirmative sau din cauza distorsionării conținutului lor. Mă refer la hotărârea privind intentarea unui dosar penal în care este vorba de contrabandă din Ucraina și hotărârea privind recunoașterea în calitate de inculpat, unde contrabanda vizează deja România și Rusia”, subliniază acesta. Autorul atenționează că România face parte din Uniunea Europeană, iar UE are atitudine destul de meticuloasă față de securitatea frontierelor sale.

Iurii Ceban susține că lipsește complet informația despre ora, locul și modul de săvârșire a infracțiunii incriminate, lipsește informația, dacă prin acțiunile așa-numiților acuzați au fost cauzate prejudicii, precum și modul de stabilire a acestora. De asemenea, lipsește identificarea clară și explicarea legăturii dintre obiectul anchetei, acțiunile așa-numitor inculpați și presupusul prejudiciu. 
„De ce au fost arestate 10 persoane în absența oricărei componențe de infracțiune? 10 persoane care nu au nimic în comun cu vreun episod, absolut inventat de o imaginație bolnavă. Mai apoi, 8 din ei au fost recunoscuți drept martori!”, se întreabă semnatarul.

„De aceea v-am rugat să-mi spuneți, în calitate de procuror general, în afară de teroarea primitivă, în Moldova mai există și alte modalități de a conduce ancheta? L-ați arestat pe fiul meu și pe prietenii lui, știind că soțiile lor trebuiau să nască. Domnule procuror general Alexandr Stoianoglo, vă îndemn să-mi oferiți totuși răspunsuri oficiale la toate scrisorile mele adresate Dumneavoastră”, a încheiat Scrisoarea Iurii Ceban.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a declarat pentru NewMaker că așteaptă rezultatele aprecierii acestui caz de la Autoritatea Aeronautică Civilă, iar elicopterele confiscate se află într-un loc sigur.

La sfârșitul lunii iunie, un comunicat al Procuraturii Generale anunța că 
elicoptere produse clandestin în Criuleni urmau să ajungă în spațiul CSI. Aparatele de zbor sunt identice la aspectul exterior modelului „Ka 26”. Procurorii și poliția efectuează percheziții la baza de producere.

În aceeași perioadă, Iurii Ceban afirmă că, de fapt, un grup de entuziaști a efectuat teste tehnice la machete, și nu este vorba despre elicoptere, cum le-au numit oamenii legii. Bărbatul spunea că anume lui îi aparțin brevetele pentru diverse soluții tehnice la modelele de fuzelaj, care au fost percepute de către forțele de ordine drept elicoptere. Machetele au fost asamblate de la zero, cu implicații financiare minime, afirma atunci omul de afaceri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău