Scriitorul și jurnalistul român Matei Vișniec, decorat de președintele francez Emmanuel Macron cu Ordinul Național al Meritului

  • 06 Ianuarie 2021 09:45
Scriitorul și jurnalistul român Matei Vișniec, decorat de președintele francez Emmanuel Macron cu Ordinul Național al Meritului

Scriitorul și jurnalistul român Matei Vișniec a fost decorat de președintele francez Emmanuel Macron cu Ordinul Național al Meritului în grad de cavaler, a anunțat marți, într-o postare pe Facebook, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, scrie caleaeuropeana.ro.

Potrivit Decretului de decorare care a fost publicat în Jurnalul Oficial al Franței, propunerea a fost făcută de Ministerul pentru Europa și afaceri externe, iar alături de Vișniec a mai fost decorat și medicul Radu Lupescu, transmite sursa citată.

“Recunoștința statului francez pentru doi români. Printr-un decret semnat de președintele Emmanuel Macron , doi compatrioți devin Cavaleri ai Ordinului Național al Meritului. Radu Lupescu, medic anestezist – reanimator din Strasbourg, primește aceasta importantă distincție pentru eforturile sale în lupta împotriva coronavirusului. În toată aceasta perioada, l-ați putut urmări pe dl Lupescu și în presa din România, care i-a preluat postările competente, inteligente și instructive de pe pagina de FB. Cel de-al doilea decorat este scriitorul Matéi Visniec care, dincolo de faptul că e un mare dramaturg ale cărui piese sunt jucate din zeci de țări, lucrează de peste trei decenii la întărirea relației dintre România și Franța. În aceasta primăvară, Matei Visniec a participat la proiectul « consultații poetice », organizat de Theatre de la Ville și de Insula 42. Alaturi de alti autori sau actori ( Nicoleta Lefter, Radu Vancu) a sunat oameni (care doreau să fie sunați, evident), cu care discuta aproximativ un sfert de oră și, în funcție de direcția în care o lua conversația, încheia cu recitarea unui poem. Altfel spus, în pandemie, o terapie prin poezie. Felicitări celor doi Cavaleri!”, a scris Luca Niculescu, pe rețeaua de socializare.

Matei Vișniec, născut la 29 ianuarie 1956, Rădăuți, este un poet și dramaturg român, activ în acest moment în Franța, cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză. El este, de asemenea, și jurnalist în cadrul Radio France International.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău