Scriitorul rus Boris Akunin îl acuză pe Putin că este un "dictator imperialist... rupt de realitate"

  • 06 Februarie 2022 16:56
Scriitorul rus Boris Akunin îl acuză pe Putin că este un

Boris Akunin, considerat la ora actuală scriitorul cel mai popular din Rusia, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin - într-un interviu acordat agenției de presă EFE - că este un dictator cu ambiții postimperialiste care și-a adus țara în pragul semidezintegrării, scrie AGERPRES.

"Mă tem că Rusia se află în faza de semidezintegrare. Dacă lucrurile continuă la fel, după Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991, doar că acum nu va mai fi URSS, ci Federația Rusă", a declarat Akunin, pe numele său adevărat Grigori Șkartișvili, care a anunțat totodată că tocmai a terminat și ultimul volum din opera sa "Istoria statului rus".

Akunin s-a autoexilat în sudul Franței, în timpul anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și ca urmare a sprijinului acordat de Kremlin rebeliunii armate din regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

Furia lui Putin

"Moscova consideră Ucraina și alte foste republici sovietice ca făcând parte din 'zona sa de influență' și nu vrea ca aceasta să se reducă. Orice criză ucraineană, de la ocuparea Crimeii la finanțarea revoltei din Donbas, este o pedeapsă aplicată Ucrainei pentru că, în 2014, noul guvern a decis să-și schimbe orientarea, de la Est către Occident", spune el.

În ceea ce privește actuala tensiune militară, spune Akunin, aceasta "este provocată în mare măsură de ambițiile postimperialiste ale dictatorului rus". În opinia sa, "retorica imperialistă" este cea care îi determină pe Putin și pe restul înalților funcționari ruși să dea asigurări că Ucraina nu există și că rușii și ucrainenii sunt de fapt același popor. "Nici măcar ei nu cred așa ceva", adăugă scriitorul rus de origine georgiană.

Akunin consideră că "Putin, ca orice dictator care deține o lungă perioadă de timp puterea nelimitată, este, într-o oarecare măsură, rupt de realitate. Trăiește, în parte, într-un fel de lume iluzorie".

"Este o persoană din secolul trecut, care nu folosește internetul. Înțelegerea pe care o are despre lume se creează pornind exclusiv de la rapoartele pe care i le pregătesc aparatul său și serviciile secrete. Aceste două instituții sunt principalele sale influențe. Și care își urmăresc propriile lor interese. Este povestea câinelui care aleargă în jurul cozii", spune el.

Una peste alta, Akunin nu împărtășește părerea că poporul rus a moștenit pentru posteritate mentalitatea imperială și autoritară și nu crede că rușii sunt incapabili să construiască o democrație funcțională.

"Dimpotrivă, mulți - nu toți, nici măcar o majoritate - au mentalitate imperială pentru că regimul imperial o cultivă prin intermediul numeroaselor sale posturi de propagandă, în special televiziunea. Dacă se schimbă formatul puterii, se va schimba și conștiința maselor", susține el.

Privatizarea istoriei

Akunin, în vârstă de 65 de ani, insistă că Putin nu va reuși "să privatizeze" istoria, lucru "pe care nu l-au reușit nici măcar liderii sovietici", însă actualul lider rus a reușit totuși să limiteze spațiul de dezbatere cu ajutorul cenzurii.

"Statul acordă multă importanță propagandei și, din punctul său de vedere, istoria este un element important al ideologiei sale. Unele evenimente rentabile pentru propagandă trebuie umflate și exagerate. Tot ceea ce are legătură cu măreția, victoriile și succesele. Ceea ce nu convine, trebuie redus la tăcere sau chiar interzis", explică Akunin.

Este cazul "rușinoasei istorii a serviciilor secrete, de unde provin cei care conduc acum Rusia", spune scriitorul rus. "Tocmai din acest motiv a fost interzisă recent organizația istorică universal respectată Memorial, care strângea material despre represiunile staliniste", acuză el.

Cenzura a strâns lațul și asupra a tot ceea ce are legătură cu marele război al patriei, așa cum este cunoscut în Rusia cel de-al doilea Război Mondial (1941-1945).

"Nu cu mult timp în urmă a fost adoptată o lege care prevede urmărirea penală, de exemplu, pentru compararea regimului stalinist cu cel hitlerist sau pentru afirmații conform cărora Pactul Ribbentrop-Molotov din august 1939 a contribuit la izbucnirea deflagrației mondiale", spune el.

Din acest motiv, Akunin și-a încheiat "Istoria statului rus" în anul 1917, căci în Rusia lui Putin este imposibil să scrii la modul obiectiv despre Uniunea Sovietică fără să tragi ponoasele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău