Scriitorul român Liviu Chiscop: Prima mea poezie a fost despre Basarabia - era în perioadă când era periculos să vorbești despre soarta și despre istoria ei

  • 31 Martie 2020 14:39
Scriitorul român Liviu Chiscop: Prima mea poezie a fost despre Basarabia - era în perioadă când era periculos să vorbești despre soarta și despre istoria ei

Scriitorul Liviu Chiscop a vizitat Republica Moldova de mai multe ori, având mai multe întâlniri cu studenți și elevi de la diferite instituții. Ultima oară s-a aflat la Chișinău la sfârșitul anului 2019, venind cu lansarea noului său volum, despre viața și activitatea lui Vasile Alecsandri. Fiind director al editurii « Contexte », este cunoscut și ca promotor și susținător al tinerilor poeți din Republica Moldova. Emoțiile și sentimentele sale față de Basarabia sunt profunde, pornind de la mărturisirile tatălui său, care fusese trimis aici în calitate de învățător, după Unirea din 1918. Ce i-a povestit tatăl său despre Basarabia și cum s-a numit prima poezie a scriitorului?

Prima poezie a scriitorului, criticului literar din Bacău, Liviu Chiscop, a fost despre Basarabia. Fiind adolescent, el a aflat despre destinul acestei provincii, rupte de la trupul Țării, de la tatăl său :“Tatăl meu, după ce terminase școala normală din Bârlad, după Unirea din 1918, fusese repartizat într-un sat din Basarabia, în calitate de învățător. Atunci au fost repartizați mulți tineri, pentru că era nevoie de ei în școlile din Basarabia, unde până atunci învățământu lsau lipsise, sau fusese doar în limba rusă. Atunci a fos trepartizat, de pildă, și tatăl lui Adrian Păunescu.

Când eram în clasa 11-a, tatăl meu mi-a spus despre Basarabia, despre soarta ei, despre felul cum a fost luată în 1812... Era indignat, între altele, de faptul cum a fostt ratată de către partidele politice, de conducere în perioada interbelică. Nu s-a făcut ce-ar fi trebuit, nu s-a făcut destul atunci pentru Basarabia, pentru cetățenii ei, spunea el…Impresiont de cele auzite am scris prima mea poezie, Basarabia. Dacă mi-o găseau, puteam să fiu dat afară din liceu, atunci înainte de 1963…”

Era periculos să vorbești despre Basarabia, despre istoria ei în acea perioadă, era periculos să amintești despre toți cei care au contribuit la constituirea României Mari, menționează Liviu Chiscop: « Toți demnitarii, toți cei care au luptat pentru făurirea României Mari, în 1918, istoricul Ion Nistor, din Bucovina, Iuliu Maniu, președintele Partidulu iNațional Român din Transilvania, toți demnitarii care au luat parte la acele acte de unire, au fost arestați după 1944, au fost condamnați la ani grei de temniță și au murit în închisori… ».

Liviu Chiscop este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău. Autor a peste 200 de articole și interviuri, cronici și recenzii, studii și eseuri în periodice locale și naționale culturale: Contemporanul, România literară, Convorbiri literare, Collegium (Iași), Tribuna (Cluj) ș.a. Printre volumele sale se numără George Bacovia, În tranșeele istoriei, Între totalitarism și democrație, Poezia lui Eminescu.Teme fundamentale, Proza lui Eminescu ș.a.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău