Scriitorul brazilian Paulo Coelho a prezentat scuze publice Franței pentru declarațiile președintelui Jair Bolsonaro

  • 27 August 2019 14:05
Scriitorul brazilian Paulo Coelho a prezentat scuze publice Franței pentru declarațiile președintelui Jair Bolsonaro

Scriitorul brazilian Paulo Coelho a prezentat scuze publice Franței - "Iertați-ne, iertați-ne de o mie de ori!" - după insultele și cuvintele deloc diplomatice rostite la adresa acestei țări de președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, în timpul crizei declanșate de incendiile din Amazonia, informează AFP.

"Aceasta este o înregistrare video puțin cam tristă, pe care o fac pentru a cere iertare prietenilor mei francezi pentru această criză, aș zice pentru isteria lui Bolsonaro față de Franța, față de președintele Franței, față de soția președintelui Franței", a declarat în limba franceză scriitorul Paulo Coelho, într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter.

Scriitorul brazilian Paulo Coelho a prezentat scuze publice Franței pentru declarațiile președintelui Jair Bolsonaro

 

Cunoscutul romancier brazilian, născut în 1947 la Rio de Janeiro, este unul dintre cei mai citiți scriitori din lume, romanul său "Alchimistul" fiind vândut în zeci de milioane de copii pe plan mondial.

"În timp ce Amazonia arde, ei nu au niciun argument și nu fac altceva decât să insulte, să nege, să spună orice pentru a evita să își asume responsabilitatea", a adăugat scriitorul sud-american, referindu-se la politicienii brazilieni.

Summitul G7 organizat recent la Biarritz a generat un război declarativ la distanță între Bolsonaro și omologul său francez pe tema incendiilor din Amazonia, declanșând una dintre cele mai grave crize diplomatice dintre cele două țări.

Cuvintele ofensatoare rostite de șeful statului brazilian la adresa primei doamne a Franței, Brigitte Macron, l-au determinat pe președintele francez să declare în mod deschis, în fața camerelor de filmat, că își dorește ca "poporul brazilian să aibă cât mai repede un președinte care să se comporte la înălțimea" funcției sale.

"Trăim un moment al tenebrelor în Brazilia, însă el va trece așa cum și noaptea trece (...), iar eu vă prezint scuzele mele", a adăugat scriitorul Paulo Coelho în același mesaj.

Paulo Coelho, mesager al păcii pentru Organizația Națiunilor Unite (ONU), a înființat la Rio de Janeiro un institut care îi poartă numele, ce are misiunea de a ajuta persoanele sărace și discriminate, în special copiii și vârstnicii.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău