Scriitoarea Tsitsi Dangarembga, recompensată cu Premiul pentru Pace la Târgul de Carte de la Frankfurt
-
24 Octombrie 2021 14:56
Tsitsi Dangarembga, o scriitoare, autoare de dramaturgie, scenaristă și regizoare din Zimbabwe, a fost recompensată cu Premiul pentru Pace atribuit de editorii și librarii germani, duminică, la Târgul de Carte de la Frankfurt, informează DPA.
Juriul care a atribuit acest premiu a declarat într-un comunicat că scriitoarea africană, în vârstă de 62 de ani, reprezintă "nu doar unul dintre cei mai importanți artiști din țara ei, ci și o voce a Africii în literatura contemporană".
Textele publicate de Tsitsi Dangarembga "abordează conflicte sociale și morale care merg dincolo de referințele regionale și deschid spații de rezonanță pentru întrebări globale despre dreptate", a precizat juriul editorilor germani de carte.
Premiul pentru Pace, însoțit de un cec în valoare de 25.000 de euro, este atribuit unor scriitori care au avut contribuții importante în promovarea literaturii, științei și artelor în numele păcii. Acest premiu este acordat de asociația editorilor și librarilor germani.
În 2020, trofeul a fost câștigat de indianul Amartya Sen, laureatul premiului Nobel pentru economie pe anul 1998.
Scriitoarea Tsitsi Dangarembga a primit trofeul în ultima zi a Târgului de Carte de la Frankfurt. Ceremonia a inclus un discurs rostit de Auma Obama, o soră vitregă a fostului președinte american Barack Obama, care i-a adus un omagiu prietenei sale de mulți ani Tsitsi Dangarembga.
Tsitsi Dangarembgda s-a născut pe 14 februarie 1959 în Mutoko, un oraș din fosta colonie britanică Rhodesia, inclusă în prezent în statul Zimbabwe. A studiat psihologia în țara ei natală și a început să scrie apoi piese de teatru.
În 1988, și-a publicat romanul de debut, "Nervous Conditions", primul dintr-o trilogie cu accente autobiografice. Au urmat "Book of Not", în 2006, și "This Mournable Body", în 2018.
În cele trei cărți, Dangarembga folosește exemplul unei adolescente pentru a descrie lupta femeilor din Zimbabwe pentru dreptul la o viață demnă și la autodeterminare.
Scriitoarea și-a petrecut parțial copilăria în Rhodesia, unde regimul de apartheid al guvernului condus de Ian Smith a oprimat sistematic populația de culoare.
Începând din anii 1990, s-a orientat tot mai mult către cinematografie. În filmele sale, Dangarembga evidențiază adeseori problemele rezultate în urma înfruntărilor dintre tradiție și modernitate. A revenit în Africa în anul 2000 alături de soțul ei german, cu care are trei copii.