Scriitoarea Magda Isanos, comemorată la ASM

  • 20 Aprilie 2016 09:06
Scriitoarea Magda Isanos, comemorată la ASM

Scriitoarea Magda Isanos a fost comemorată marți la Academia de Științea Moldovei.

Institutul de Filologie al Academiei  a organizat o conferință științifică consacrată împlinirii  a 100 de ani de la nașterea poetei.

Magda Isanos s-a născut la Iași, în 1916, în familia medicilor Mihai și Elisabeta Isanos. A urmat școala primară la Costiujeni,  în apropierea Chișinăului, părinții săi lucrând la spitalul din localitate. Și le-a continuat la Școala eparhială de fete din Chișinău, unde a făcut parte din Societatea culturală ”Iulia Hașdeu”. A studiat la Universitatea din Iași (1934-1938) dreptul și filozofia; licențiată în drept, a profesat scurt timp avocatura în vechea capitală a Moldovei.

Încă din primii ani de viață avea o pasiune pentru literatură și poezie.

Debutează în 1932, cu versuri în revista Licurici a Liceului de băieți ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău.

În anul 1937, în ziarul Lumea publică o serie de poezii în care se remarcă talentul poetei. La 26 decembrie același an, ziarul respectiv anunța un nou talent în plină ascensiune. Magda Isanos a fost o apariție meteorică, ca și toată opera sa, de altfel, potrivit academicianului Mihai Cimpoi.

La 31 martie 1938, se căsătorește cu avocatul Eusebiu Camilar, un mariaj caracterizat în cercurile mondene din epocă drept un amestec  dintre proză și poezie.

Pe parcursul scurtei sale vieți a colaborat cu revista Însemnări Ieșene, Viața Basarabiei, Pagini Basarabene ș.a.

Scriitoarea avea un vitalism blagian și nutrea un mare o mare deschidere și pentru proză, nu doar poezie, spune doctorul habilitat, Aliona Grati.

S-a stins din viață la București, la 17 noiembrie 1944, la numai 28 de ani, fiind răpusă de o boală necruțătoare.

Din toate manuscrisele Magdei Isanos s-a păstratdoar un caiet, cu patru povestiri inedite, casa poetei din Iași unde se păstrau manuscrisele, fiind distrusă în urma unui bombardament de aviație, în martie 1944.  

În prezent, Institutul de Filologie al Academiei de Știinte a Moldovei pregătește o carte cu memoriile poetei, întitulată „Scrieri”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău