Scriitoarea Ana Blandiana la Chișinău: nu putem depăși răul decât în măsura în care îl descoperim și îl înțelegem
-
10 Noiembrie 2023 17:08
Gala Corneliu Coposu se desfășoară în premieră în acest an în R. Moldova. În cadrul evenimentului au loc dezbateri, lansări de carte și va fi prezentat proiectul Complexului muzeal în aer liber, în memoria victimelor represiunilor politice din localitatea Mereni, Anenii Noi. Scriitoarea Ana Blandiana, președinta Fundației „Corneliu Coposu” și fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, a oferit un interviu pentru Radio Chișinău în care a vorbit despre simbolismul acestui eveniment.
În fiecare an Gala Corneliu Coposu, dedicată marelui om politic care a petrecut aproape 20 de ani de închisoare pentru refuzul de a colabora cu securitatea, s-a desfășurat în diferite orașe din România, iar anul acesta în premieră evenimentul are loc la Chișinău. Scriitoarea Ana Blandiana, președinta Fundației care poartă numele reputatului om politic, a spus că organizarea evenimentului în Rep. Moldova vrea să demonstreze că între cele două maluri de Prut nu există niciun fel de granițe.
De altfel, ceea ce este evident și ceea ce este în mare măsură meritul oamenilor de cultură, nu a oamenilor politici, este că în acești ultimi 30 de ani, s-a petrecut o unire totală din punct de vedere cultural a celor două state. E clar că nu mai există niciun fel de deosebire estetică, sau de altfel. Organizând gala Corneliu Coposu, președintele unui partid care a făcut Unirea de la 1918, încercăm să nu mai existe deosebiri nici regionale între noi, să ne percepem unii altora tradițiile și memoria. Oricum, memoria noastră ținând de istoria veche pe de o parte, și de istoria comunismului pe de alta, este unică. Ceea ce trebuie să depășim este perioada ultimilor ani de dinainte de 1989 care ne-au despărțit violent”, a declarat Ana Blandiana.
Banii strânși în cadrul celei de-a 6-a ediții a Galei Corneliu Coposu, vor fi folosiți pentru amenajarea singurului Complex muzeal în aer liber, în memoria victimelor represiunilor politice, în localitatea Mereni, raionul Anenii Noi. Muzeul va arătat vizitatorilor amploarea suferințelor îndurate în perioada bolșevică de populația dintre Prut și Nistru, a spus scriitoarea Ana Blandiana. Ea a fost fiica unui "dușman al poporului", cum erau numiți cei incomozi regimului, tatăl ei fiind preot ortodox, arestat și decedat în lagărele comuniste.
”Pe teritoriul Rep. Moldova oamenii au suferit chiar mai mult decât cei de pe teritoriul României. Materia primă a unui asemenea material este copleșitoare și ea trebuie adusă în întregime și în amănunte, la suprafață. În mod evident nu putem depăși răul decât în măsura în care îl descoperim și îl înțelegem. Comunismul a avut drept caracteristică faptul că a fost o societate estrem de închisă, secretă aproape. Crimele erau cunoscute numai de victimele lor, și de autorii lor. Încât la Sighet, primii pași ai noștri, acum 30 de ani au fost aceea de a încerca să descoperim în ce a constat represiunea, abia după aceea să o înfățișarăm generațiilor următoare. Numai înțelegând ce a fost, ne putem da seama care sunt reziduurile acestui trecut în societate actuală” a mai menționat cunoscuta scriitoare
În cadrul Galei Corneliu Coposu, la Universitatea Pedagogică "Ion Creangă", a fost organizată o dezbatere despre istorie, memorie și valori comune. Diseară, la Librăria Cărturești din incinta Muzeului Național de Istorie, vor fi lansate volumele „Iuliu Maniu, politică și morală ” de Cristian și Ana-Maria Borz și ”Panorama comunismului în Moldova sovietică”, editată de Liliana Corobca.
Mâine, 11 noiembrie va fi prezentat proiectul Complexului muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice. Gala Corneliu Coposu va avea loc la Sala cu Orgă din Chișinău.
Interviul integral va putea fi audiat luni, 13 noiembrie după știrile orei 10:00, în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut”, de la Radio Chișinău.