Scoția amenință că se va separa de Marea Britanie

  • 19 Decembrie 2016 12:59
Scoția amenință că se va separa de Marea Britanie

Scoția va organiza un nou referendum referitor la separarea de Marea Britanie, dacă nu va putea rămâne pe piața unică europeană, potrivit premierului scoțian Nicola Sturgeon, care amplifică presiunile asupra premierului britanic Theresa May să prezinte planurile pentru Brexit, transmite Bloomberg, citat de Digi24.

Surgeon va prezenta propriile propuneri pentru un nou aranjament cu Marea Britanie, care să permită țării rămânerea Scoțieipe piața unică a UE după Brexit, chiar dacă guvernul de la Londra va retrage Anglia.

Scoțienii au optat pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie, dar sunt totuși obligați să iasă din cauza votului pro-Brexit din Anglia, a arătat Sturgeon într-un comentariu publicat duminică în Financial Times.

”Opinia mea și a guvernului rămâne că cea mai bună opțiune pentru Scoția rămâne rămânerea țării în UE ca stat independent. Independența trebuie să rămână o opțiune pentru păstrarea statutului european, dacă va deveni clar că interesele noastre nu pot fi păstrate altfel”, a scris ea.

Ultimatumul venit de la Edinburgh va intensifica presiunile asupra lui May, care trebuie să țină sub control și tensiunile din propriul Partid Conservator.

Duminică, ministrul pentru Comerț Exterior, Liam Fox, a sugerat că vrea o separare clară de Bruxelles, în timp ce fostul ministru de Finanțe George Osborne a avertizat că Marea Brtianie ar trebui să păstreze relații cât mai apropiate cu UE.

May a promis că se va consulta cu guvernele Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, înainte de negocierile oficiale cu UE, programate să înceapă de la sfârșitul lunii martie.

Sturgeon vrea ca Marea Britanie în ansamblul ei să rămână pe piața unică, comerțul să se desfășoare liber, iar băncile să își poată oferi serviciile în statele membre.

”Dacă guvernul britanic optează să nu rămână pe piața unică, poziția noastră este ca Scoția să fie susținută să o facă nu în locul ci pe lângă comerțul liber cu Marea Britanie”, a spus Sturgeon.

Guvernul scoțian a pregătit propuneri care să asigure un astfel de pas radical, inclusiv prerogative care ar trebui transferate de la Londra și Edinburgh, a spus Sturgeon, care a avertizat că 80.000 de locuri de muncă ar putea fi desființate în Scoția, în urma ieșirii de pe piața unică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău