Școlile românești din Transnistria riscă să se autodizolve treptat

  • 22 Mai 2014 14:46
Școlile românești din Transnistria riscă să se autodizolve treptat

Una dintre vulnerabilități ține de recomandarea OSCE privind licențierea acestor școli de către Tiraspol, fapt pe care insistă acum partea transnistreană și care nu poate fi acceptat de Chișinău.

Situația școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului este vulnerabilă din cauza condițiilor impuse de partea transnistreană în procesul de negocieri pe acest dosar, arată un studiul al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.

Potrivit documentului, aceste instituții riscă să fie închise sau să se autodizolve treptat, din cauza numărului tot mai mic de elevi și a presiunilor autorităților nerecunoscute.

Școlile românești din regiunea transnistreană au devenit un simbol al rezistenței naționale, de aceea orice cedare în defavoare acestora, din partea politicienilor de la Chișinău, ar urma să fie catalogată drept trădare. Tiraspolul sesizează acest lucru și îl utilizează deseori, apelând la șantaj, a subliniat expertul IDIS ”Viitorul”, Corneliu Ciurea.

Una dintre vulnerabilitățile în relația dintre Chișinău și Tiraspol pe dosarul școlilor de limbă română ține de recomandarea unui studiu al OSCE privind licențierea acestor școli de către Tiraspol. Pe acest fapt insistă în prezent partea transnistreană, a adăugat Corneliu Ciurea.

Acreditarea școlilor românești de către autoritățile de la Tiraspol nu poate fi acceptată de Chișinău, a subliniat ministrul adjunct al Educației, Loretta Handrabura, pentru că acest lucru ar însemna coordonarea conținuturilor programelor de studii.

De asemenea, Tiraspolul cere ca impozitele instituțiilor să fie plătite la organele fiscale din regiune și a ridicat plata pentru chiria spațiilor în care funcționează școlile. Aici se adaugă presiunile asupra pedagogilor și părinților care au copii în acest instituții, fapt care s-ar putea solda cu dispariția școlilor românești din stânga Nistrului, mai arată studiul IDIS ”Viitorul”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău