Școlile românești din Transnistria, inspectate de o Comisie cu experți de la Chișinău și Tiraspol

  • 23 Ianuarie 2014 19:01
Școlile românești din Transnistria, inspectate de o Comisie cu experți de la Chișinău și Tiraspol

Școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului urmează a fi inspectate în timpul apropiat, a anunțat, joi, 23 ianuarie, la Chișinău, negociatorul-șef din partea regiunii transnistrene, Nina Ștanski.

Decizia survine declarațiilor din ultimul timp ale administrațiile școlilor românești care au invocat acțiuni de intimidare din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol.
 
Astfel, urmează să fie formată o comisiei comună cu experți de la Chișinău și Tiraspol, care să analizeze siguranța alimentară a instituțiilor, sanitară și de protecție împotriva incendiilor. Componența comisiei va fi decisă pe 31 ianuarie, la ședința Grupului de lucru comun pentru educație.
 
”Se vor face verificări elementare, care se efectuează în toate școlile subordonate atât Tiraspolului, cât și Chișinăului, și de care depinde securitatea copiilor. Din păcate, în prezent aceste instituții nu sunt supuse acestui tip de control nici din partea autorităților moldovenești, nici din partea celor transnistrene” a declarat Nina Ștanschi.
 
Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a subliniat, în context, că scopul discuțiilor purtate astăzi de cele două părți a fost stabilirea unor acțiuni comune, care să ajute școlile de limba română din regiunea transnistreană.
 
”Suntem mulțumiți că am primit asigurări că procesul didactic va fi neîntrerupt și nu există premise pentru întreruperea lui” a declarat Eugen Carpov..
 
Referitor la blocarea conturilor liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Eugen Carpov a comunicat că acestea pot fi utilizate pentru plățile curente, informație confirmată și de Nina Ștanski.
 
Cei doi reprezentanți ai părților au mai discutat despre următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, care urmează să aibă loc la sfârșitul lunii februarie. La întâlnirea de astăzi s-a convenit asupra unor subiecte de discuție, printre care și asigurarea liberei circulații a cetățenilor. De asemenea, se discută despre organizarea unei întrevederi între premierul Iurie Leancă și liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău