Școlile profesionale au anunțat rezultatele admiterii. Peste trei mii de locuri au rămas disponibile

  • 17 August 2023 10:22
Școlile profesionale au anunțat rezultatele admiterii. Peste trei mii de locuri au rămas disponibile

Școlile profesionale au anunțat rezultatele primei etape a admiterii pentru programe de formare profesională din învățământul profesional tehnic secundar. Conform statisticilor prealabile, pentru cele 8267 de locuri cu finanțare bugetară și 562 de locuri cu achitarea taxei de studii, au fost depuse 5038 de dosare pentru finanțare din bugetul de stat și 79 de dosare pentru locurile cu achitarea taxei de studii, transmite MOLDPRES.

Printre cele mai solicitate meserii în admiterea din acest an se remarcă mecanic auto, bucătar, cofetar, lăcătuș-instalator tehnică sanitară, operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor, operator introducere, validare și prelucrare date.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării (MEC), printre instituțiile cu o rată înaltă de realizare a planului de admitere la programele de învățământ profesional tehnic secundar se numără Centrul de Excelență în Transporturi, Centrul de Excelență în Construcții, Centrul de Excelență în Economie și Finanțe, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, Școala Profesională nr. 10 din Chișinău, Școala Profesională din Comrat, Școala Profesională nr.2 din Chișinău, Școala Profesională din Ungheni.

Unele meserii, precum silvicultor, reglor utilaje tehnologice, confecționer obiecte de artă din lemn, apicultor, fierar betonist, forjor manual, au fost mai puțin atractive pentru tinerii participanți la concursul de admitere din anul curent. 

Cea de-a doua etapă a admiterii la programe de formare profesională din învățământul profesional tehnic secundar este organizată în perioada 17-25 august. Candidații vor putea opta pentru unul din cele aproximativ 3000 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat și 500 de locuri cu achitarea taxei de studii. 

Și în cadrul etapei II de admitere candidații la studii pot depune dosarele la sediul instituțiilor, dar și în regim online, prin intermediul Sistemului informațional de management în educație în învățământul profesional tehnic https://eadmitere.sime.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău