Scholz despre livrările de tancuri Leopard Ucrainei: Germania nu va face aceasta de una singură

  • 10 Ianuarie 2023 10:06
Scholz despre livrările de tancuri Leopard Ucrainei: Germania nu va face aceasta de una singură

Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat luni că este în continuare convins de necesitatea unei coordonări cu aliații în privința livrărilor de arme pentru Ucraina, în timp ce presiunea se accentuează asupra Berlinului pentru a trimite tancuri de asalt Leopard 2 Kievului, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Germania a anunțat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei vehicule de infanterie de tip Marder pentru a ajuta la respingerea forțelor ruse. Acest anunț a fost făcut în aceeași zi în care SUA au promis să trimită Kievului vehicule de luptă Bradley și la o zi după un anunț similar din partea Franței.

Scholz, care a subliniat adeseori importanța de a nu escalada conflictul din Ucraina sau de a da Rusiei un motiv să o considere parte în război, a afirmat că aliații occidentali au cheltuit 'mult timp pregătind, discutând și organizând aceasta'.

Kievul cere blindate mai grele precum Leopard, ceea ce ar reprezenta un progres semnificativ în ceea ce privește sprijinul occidental acordat Ucrainei.

'Germania nu va face aceasta de una singură', a reafirmat luni Scholz în cadrul unui eveniment al partidului său social-democrat (SPD, de centru-stânga) pentru a da startul campaniei electorale în vederea alegerilor locale la Berlin.

'Germania va rămâne întotdeauna unită cu prietenii și aliații săi ...Orice altceva ar fi iresponsabil într-o astfel de situație periculoasă', a spus cancelarul german.

Devenită unul dintre principalii susținători militari ai Ucrainei de la lansarea invaziei ruse în februarie trecut, Germania a pus capăt unui tabu înrădăcinat în istoria sa sângeroasă din secolul al XX-lea privind trimiterea de arme în zonele de conflict.

Cu toate acestea, criticii afirmă că Scholz și partidul său SPD (de guvernământ) sunt prea lenți, așteptând ca aliații să acționeze primii, în loc să își asume responsabilitatea ca Germania să fie puterea occidentală cea mai apropiată de Ucraina.

Ceilalți doi parteneri de coaliție ai SPD - Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP) - au fost mai vocali în apelurile lor privind intensificarea sprijinului militar acordat Ucrainei.

Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, blindate de luptă mai grele decât Marder pentru a sprijini forțele militare ucrainene în viitor, a declarat ministrul economiei Robert Habeck, din partea Verzilor, pentru postul german de televiziune ARD în weekend.

Marea Britanie ia în considerare trimiterea de tancuri Challenger 2 Ucrainei - blindatul principal de luptă al armatei britanice - a transmis luni Sky News, citând surse anonime.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
27,24
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:6,69 m/s
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău