Schimbările climatice și lipsa apei potabile devin provocări iminente pentru politicile globale

  • 08 Februarie 2023 13:15
Schimbările climatice și lipsa apei potabile devin provocări iminente pentru politicile globale

Schimbările climatice și lipsa apei potabile devin provocări iminente pentru politicile globale. Calitatea apelor subterane și a râurilor care traversează teritoriul Rep. Moldova este în conexiune cu structura apelor freatice din România și Ucraina. Pentru protecția calității apelor, Rep. Moldova ar trebui să introducă politici suplimentare, au declarat experți în cadrul unei conferințe științifice, transmite Radio Chișinău.

Gestionarea eficientă a resurselor de apă este o prioritate a guvernului Rep. Moldova, iar seceta din vara anului trecut a demonstrat că eficientizarea și monitorizarea resurselor acvatice contribuie la dezvoltarea economică în mai multe domenii, a declarat secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat:

„Gestionarea eficientă a resurselor de apă pentru activitatea guvernului Rep. Moldova și în special pentru Ministerul Mediului care sunt îndreptate spre a îmbunătăți calitatea resurselor de apă, fiind la nucleul intersectoriale, aduc și o provocare de a satisface necesitățile tuturor participanților fără a perturba echilibrul ecosistemic ”,  a declarat secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat.

Viitorul apei, nu doar în Rep. Moldova, ci în lumea întreagă, depinde de cum sunt surmontate obstacolele și ce soluții se implementează la nivel de stat, a declarat profesorul de la Universitatea  din New Jersey, Ashok Vaseashta:

„Micro-plasticul dacă este eliberat în apă, devine  hiper-fobic, și încearcă să acapareze  toată suprafața, atrăgând tot felul de bacterii și viruși. Astfel, aceste particule nu doar au un impact negativ asupra sănătății, ci și asupra securității apelor. Este destul de interesant că acest micro-plastic, emulează BPA, care este la fel ca estrogenul, Practic, în apă este mai mult plastic decât toată prezența de estrogen, având un impact negativ”,  a declarat profesorul de la Universitatea  din New Jersey, Ashok Vaseashta.

Potrivit cercetătorului, este esențial să se articuleze viitorul apei în Rep. Moldova, pentru că  include o schimbare de paradigmă în ceea ce privește producția, utilizarea, reutilizarea, reciclarea și evacuarea acesteia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău