Schimbările climatice, factor ''determinant'' al incendiilor forestiere din Australia (studiu)

  • 29 Noiembrie 2021 14:24
Schimbările climatice, factor ''determinant'' al incendiilor forestiere din Australia (studiu)

Schimbările climatice reprezintă "factorul determinant" care conduce la incendii forestiere din ce în ce mai intense, au atras atenția cercetătorii din cadrul unei agenții publice din Australia, contrazicând guvernul, relatează AFP luni, potrivit Agerpres.

Într-un studiu evaluat de alți oameni de știință, experți de la Organizația pentru Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth (CSIRO) au analizat date colectate de-a lungul a 90 de ani și au concluzionat că schimbările climatice reprezintă principalul factor aflat la originea mega-incendiilor, precum cele care au devastat Australia în 2019-2020.

Experții au studiat o serie de factori de risc de incendiu, de la cantitatea de vegetație moartă de la nivelul solului până la umiditate, condițiile meteorologice și condițiile de izbucnire a flăcărilor, pentru a determina ce anume ar putea conduce la incendii uriașe.

"În timp ce toți cei opt factori asociați activității incendiilor au jucat un rol variabil în influențarea incendiilor forestiere, clima a fost factorul determinant", a declarat Pep Canadell, responsabil cu cercetările asupra climei în cadrul CSIRO.

Rezultatele studiului au fost publicate în cea mai recentă ediție a jurnalului științific Nature, pe 26 noiembrie.

Guvernul conservator australian a minimizat în mod repetat rolul schimbărilor climatice în incendiile din 2019-2020, care au făcut ravagii pe coasta de sud-est și au învăluit în fum dens unele orașe mari, precum Sydney.

Premierul Scott Morrison a insistat asupra faptului că incendiile forestiere sunt normale în Australia, indicând drept principal vinovat managementul defectuos al pădurilor, în special îndepărtarea insuficientă a vegetației moarte.

Analizele efectuate de cercetători pe baza modelor nu au permis, însă, stabilirea unei legături statistice între cantitatea de combustibil și suprafața arsă.

Fenomene atmosferice precum El Nino sau La Nina pot influența intensitatea incendiilor de pădure de la an la an, însă cercetătorii au constatat că nouă din cei unsprezece ani în cursul cărora peste 500.000 de kilometri pătrați au fost mistuiți de flăcări au fost înregistrați după 2000, timp în care încălzirea globală s-a accelerat.

Ei au stabilit o asociere aceste evenimente și "condițiile meteorologice din ce în ce mai periculoase și mai favorabile incendiilor", cum ar fi furtunile generate de incendiu și fulgerele uscate, "toate asociate în diferite grade cu schimbările climatice antropice".

Suprafața afectată de incendii a crescut, în medie, cu 800% în ultimii 20 de ani în raport cu deceniile precedente, potrivit studiului.

În ultimii ani, Australia a fost afectată de o serie de perioade de secetă, incendii forestiere și inundații, exacerbate de schimbările climatice.

Guvernul australian, însă, a refuzat să stabilească un obiectiv privind reducerea pe termen scurt a emisiilor și s-a angajat să rămână unul dintre cei mai mari exportatori de gaze și cărbune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău