Schimbare a procedurilor de zbor după tragedia aviatică din Franța

  • 27 Martie 2015 08:11
Schimbare a procedurilor de zbor după tragedia aviatică din Franța

Companiile aeriene norvegiană Norwegian Air Shuttle și islandeză Icelandair au anunțat joi o schimbare a procedurilor de zbor, impunând de acum prezența în permanență a două persoane în carlingă.

Această nouă cerință survine în urm informațiilor difuzate în aceeași zi de autoritățile franceze potrivit cărora copilotul avionului Airbus A320 al Germanwings care s-a prăbușit marți în sud-estul Franței ar fi provocat deliberat accidentul după ce a împiedicat pilotul să revină în carlingă. 

'Când o persoană va părăsi carlinga, va trebui de acum două persoane să se afle acolo', a declarat Thomas Hesthammer, responsabil al companiei Norwegian, al treilea operator low cost european. 

'Se discută despre aceasta de mult timp, dar acest episod a accelerat lucrurile', a explicat Hesthammer. El a afirmat că se așteaptă la o punere în aplicare a măsurii începând de vineri, după acceptul Administrației norvegiene a aviației civile. 

În prezent, reglementările europene nu impun prezența continuă a două persoane în carlingă când unul dintre ocupanți, pilotul sau copilotul, trebuie să lipsească pentru puțin timp. Numai Agenția Europeană pentru Securitate Aeriană (AESA) este abilitată să instituie această practică obligatorie pe continent.

Icelandair a adoptat aceleași măsuri ca Norwegian. Compania finlandeză Finnair a aplicat, la rândul său, deja măsura. 'Manualul prevede ca două persoane să fie în permanență în carlingă. Dacă un pilot pleacă, un alt membru al echipajului trebuie să vină obligatoriu', a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei. 

Compania britanică low-cost EasyJet va impune la rândul său de vineri prezența a doi membri ai echipajului în carlinga avioanelor ca măsură de securitate după prăbușirea avionului Airbus A320 în sud-estul Franței. Măsuri similare au fost luate și de compania canadiană Air Transat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău