Schimb masiv de prizonieri între Kiev și Donețk

  • 08 Februarie 2019 12:15
Schimb masiv de prizonieri între Kiev și Donețk

Un schimb masiv de prizonieri va avea loc vineri, 8 februarie, între autoritățile de la Kiev, Ucraina, și cele din Donețk, capitala separatistă Donețk. Autoproclamata republică populară Donețk va preda autorităților de la Kiev 300 de deținuți - a declarat ombudsmanul autoproclamatei republici populare Donețk, Daria Morozova.

Autoritățile ucrainene și separatiștii care dețin controlul asupra unei părți a estului țării vor face vineri schimb de trei sute sute de priozinieri, în cadrul uneia dintre cele mai importante operațiuni de acest tip în cei peste patru ani de conflict, informează Agenția de presă RIA NOVOSTI.

Rezultatul unor negocieri intense în care a fost implicat Vladimir Putin, acest schimb - chiar înainte de Anul Nou și Crăciunul ortodox pe stl vechi, la 7 ianuarie - viza inițial 74 de prizonieri, deținuți în cele două republici autoproclamate și 300 de deținuți de către autoritățile de la Kiev. 300 de deținuți vor fi obiectul acestui schimb de astăzi, iar ei și-au manifestat dorința de a executa pedeapsa pe teritoriul Ucrainei.

”În momentul de față avem 300 de persoane, care doresc să execute pedeapsa pe teritoriul Ucrainei. Din câte cunosc, un număr de deținuți din autoproclamata republică populară Lugansk a fost obiectul unui schimb efectuat recent între autoritățile de la Kiev și cele de la Lugansk. În momentul de față, mai pregătim un alt schimb. Se vor încheia absolut toate procedurile necesare, pregătim listele și apoi vom putea efectua schimbul”, a declarat Morozova, citată de Agenția de presă RIA NOVOSTI. Se mai specifică că aceste persoane au fost condamnate, înainte de izbucnirea conflictului din Donbas. 

Însărcinatul cu afaceri pentru drepturile omului în Rada Supremă de la Kiev, Ludmila Denisova, a declarat recent că partea ucraineană a efectuat pe data de 12 decembrie un schimb de deținuți cu autoritățile autoproclamatei republici populare Lugansk, fiind vorba despre 42 de deținuți.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău