Schengen: Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă, afirmă Comisia Europeană
-
21 Decembrie 17:30
Comisia Europeană nu a fost încă notificată cu privire la nicio reintroducere a controalelor la frontierele interne din partea Bulgariei și a României, a declarat executivul comunitar, după ce guvernul bulgar a anunțat miercuri suspendarea funcționării punctelor de trecere a frontierei la granițele cu România și Grecia, în urma intrării depline a României și Bulgariei în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, precum și adoptarea unei decizii de introducere a controalelor temporare la frontiera cu România.
„În conformitate cu decizia Consiliului din 12 decembrie 2024, controalele la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025. Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă. Este o decizie a statului membru în cauză. Comisia nu a fost încă notificată cu privire la nici o reintroducere a acestor controale din partea acestor state membre”, a precizat vineri Reprezentanța Comisiei Europene la București, scrie Agerpres.
Codul frontierelor Schengen (SBC) prevede că statele membre au posibilitatea de a reintroduce temporar controlul la frontierele interne în cazul unei amenințări grave pentru securitatea internă sau pentru normele publice. Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată ca măsură de ultimă instanță, în situații excepționale, și trebuie să respecte principiul proporționalității.
Durata unei reintroduceri temporare a controlului la frontierele interne este limitată, în funcție de baza juridică invocată de statul membru ce introduce un astfel de control frontalier.
Amploarea și durata controlului frontalier reintrodus ar trebui să fie limitate la minimul necesar pentru a răspunde amenințării în cauză. Reintroducerea controalelor la frontiera internă ar trebui utilizată doar ca o măsură de ultimă instanță.
Reintroducerea controlului frontalier este o decizie ce îi revine fiecărui stat membru. Comisia Europeană poate emite o opinie cu privire la necesitatea măsurii și la proporționalitatea sa, dar nu se poate opune prin veto deciziei unui stat membru de a reintroduce controlul frontalier.
Controale frontaliere reintroduse temporar care sunt în vigoare
În prezent, nouă state din spațiul Schengen au în vigoare controale frontaliere reintroduse temporar, în legătură cu care Comisia Europeană a fost notificată:
Germania a reintrodus temporar controale frontaliere până la 15 martie 2025, la granițele cu:
- Polonia, Elveția, Cehia (amenințări grave pentru securitatea și ordinea publică, implicate de nivelurile ridicate continue de migrație ilegală și traficul de migranți, precum și de presiunea asupra sistemului de primire a azilanților; impactul situației securității globale, printre care războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu, asupra securității și migrației);
- Austria (riscuri de securitate asociate cu migrația ilegală care sporesc amenințările grave pentru ordinea și securitatea publică, implicate de situația deja tensionată a primirii refugiaților, și creșterea potențială a presiunii migraționiste la frontierele externe ale UE din cauza evoluțiilor din Afganistan, Turcia și Siria, precum și a activităților de traficare, a războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și a situației securității din Orientul Mijlociu exacerbată de grupări teroriste);
- Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg și Danemarca (riscuri de securitate legate de migrația ilegală la frontierele externe ale UE, ce continuă să conducă la niveluri crescute ale intrărilor ilegale, sporind situația deja tensionată a găzduirii refugiaților, în special în contextul primirii de cetățeni ucraineni).
Austria a reintrodus controale frontaliere la granițele cu:
- Ungaria și Slovenia (terestre) până la 11 mai 2025 (niveluri ridicate continue de migrație ilegală și o creștere a activităților de traficare la frontiera sudică a Austriei, presiune disproporționată pe sistemul austriac de primire a azilanților, riscuri de securitate rezultate din evoluțiile securității globale în Ucraina și Orientul Mijlociu, precum și amenințarea teroristă în Uniunea Europeană);
- Slovacia (terestru) și Republica Cehă (toate) până la 15 aprilie 2025 (riscuri asociate cu migrația ilegală, precum cea prin ruta balcanică, presiunea migraționistă în zona prefrontalieră, precum și situația dificilă a sistemului de primire a azilanților și a serviciilor de bază, războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și situația securității în Orientul Mijlociu agravată de grupări teroriste).
Franța a reintrodus controale frontaliere până la 30 aprilie 2025 la granițele cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania (amenințări grave pentru ordinea și normele publice și pentru securitatea internă, implicate de activități teroriste de nivel înalt, creșterea prezenței rețelelor infracționale ce facilitează migrația ilegală, fluxuri de migrație ce riscă să fie infiltrate de indivizi radicalizați, precum și treceri ilegale ale frontierei în Canalul Mânecii și Marea Nordului, alături de creșterea violenței în rândul migranților, în special în zone de pe coasta nordică precum Dunquerque și Calais, conducând la situații periculoase și tensionate ce implică atât migranți, cât și forțe de ordine).
Slovenia a reintrodus controale frontaliere până la 21 iunie 2025 la granițele terestre cu Croația și Ungaria (amenințări grave pentru securitatea internă și ordinea publică implicate de evenimente legate de terorism și infracționalitate organizată, printre care trafic de arme, riscul de infiltrări teroriste în fluxurile migratorii via Balcanii Occidentali, și islamiști radicalizați ce pot intra în orașe europene în timpul sezonului de vacanță, precum și amenințări hibride dinspre Federația Rusă, agresiunea continuă rusă contra Ucrainei, încercări ale unor cetățeni ruși de a intra ilegal în Slovenia).
Italia a reintrodus controale frontaliere până la 18 iunie 2025 la granița terestră cu Slovenia (amenințarea continuă de infiltrări teroriste în fluxurile migratorii de-a lungul rutei mediterane și rutei balcanice, crizele actuale din Europa de Est și Orientul Mijlociu, presiuni migraționiste în creștere și riscul de infiltrare teroristă, riscul de acțiuni violente contra cetățenilor israelieni și riscuri de securitate ridicate, asociate cu Jubileul Universal al Bisericii Catolice).
Olanda a reintrodus controale frontaliere până la 8 iunie 2025 la granițele terestre și aeriene cu Belgia și Germania (nivel ridicat de migrație ilegală, trafic de migranți și flux substanțial de migrație secundară; presiune cumulată și ridicată asupra sistemului de migrație, în special pentru primirea azilanților; creșterea incidentelor penale la centrele de primire).
Norvegia a reintrodus controale frontaliere până la 11 mai 2025 la toate frontierele interne (amenințare generală îndreptată spre sectorul energetic, amenințări de sabotaj din partea serviciilor de informații ruse, porturi cu legături cu feribotul către zona Schengen).
Danemarca a reintrodus controale frontaliere până la 11 mai 2025 la toate frontierele interne, cu excepția graniței aeriene cu Germania (amenințări grave pentru securitatea internă și ordinea publică implicate de evenimente continue legate de terorism și infracționalitatea organizată, precum și de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, de tentative ruse de spionaj și de acte de sabotaj fizic din partea unor indivizi cu legături cu Rusia, alături de impactul conflictelor militare din Orientul Mijlociu și conflictele din Africa ce sporesc presiunea migraționistă, intrările ilegale și riscul de infiltrare din partea unor indivizi radicalizați).
Suedia a reintrodus controale frontaliere până la 11 mai 2025 la toate frontierele interne (amenințări grave pentru securitatea internă și ordinea publică implicate de evenimente recente legate de terorism și infracțiuni grave asociate cu un conflict armat în mediul infracțional legate de bande).