"Schengen începe să dispară" sub presiunea imigrației, avertizează șeful diplomației spaniole

  • 15 Iulie 2018 18:29

Spațiul european Schengen de liberă circulație a persoanelor "începe să dispară" sub presiunea imigrației, a avertizat ministrul de externe spaniol, socialistul Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, citat de AFP.

"Din nefericire, Schengen începe să dispară. Pe ușa din spate și în mare secret, Franța, Germania și Italia au restabilit controalele la frontiere din cauza crizei imigrației", a apreciat Borrell.

Italia și ministrul său de interne, Matteo Salvini, refuză cu regularitate să primească migranți salvați de pe mare în largul coastelor sale, solicitând ca aceștia să fie redistribuiți între alte state membre ale Uniunii Europene. Și în alte țări, linia dură în domeniul imigrației câștigă teren, odată cu ascensiunea partidelor de extremă dreapta, comentează AFP.

Spania a acceptat, de la venirea la putere, la 1 iunie, a socialistului Pedro Sanchez, să primească în porturile sale mai multe vase ale unor organizații guvernamentale refuzate de Italia, îndeosebi nava Aquarius, la jumătatea lunii iunie.

"Până acum, dreapta dură și-a impus linia. Meritul Spaniei este că a marcat o turnură în dezbaterea privind migrația odată cu episodul Aquarius", a apreciat Borrell. Șeful diplomației spaniole, fost președinte al Parlamentului European, crede totuși că, dacă Italia "optează pentru o înăsprire a politicii privind migrația, aceasta poate duce la dezintegrarea Europei".

"Problema migrației este cel mai puternic dizolvant al UE. Ea poate provoca o criză chiar mai gravă decât cea a euro", care a afectat economia Uniunii la începutul anilor 2010 și a lovit dur țările din sudul Europei, între care și Spania, a mai spus Borrell. "O criză economică poate fi rezolvată cu resurse financiare și cu schimbări instituționale, dar problemele imigrației sunt mai profunde: afectează valori, identități, culturi, capacitatea de asimilare a societăților", a apreciat ministrul de externe spaniol.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM), 61.557 de migranți au ajuns în Spania de la începutul anului, iar 1.422 și-au pierdut viața sau au fost date dispărute în Marea Mediterană. Grecia este principala poartă de intrare pentru migranți, urmată de Spania și Italia, amintește France Presse. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău