Schemă internațională prin care criminali periculoși erau ajutați să scape de urmărirea internațională. Alexandru Tănase: „Va avea consecințe la nivel reputațional pentru Republica Moldova”

  • 05 Iunie 14:05
Schemă internațională prin care criminali periculoși erau ajutați să scape de urmărirea internațională. Alexandru Tănase: „Va avea consecințe la nivel reputațional pentru Republica Moldova”

Implicarea unor funcționari din Republica Moldova într-o schemă infracțională, prin care criminali dați în urmărire generală internațională au reușit să-și șteargă numele din lista INTERPOL-ului, riscă să devină cel mai mare scandal din ultimul deceniu, deoarece vizează imixtiunea în activitatea unei organizații internaționale de top, consideră experții. În această schemă ar fi implicați șeful Biroului Interpol de la Chișinău, șeful Inspectoratului General pentru Migrații și un fost ministru al Justiției, transmite Radio Chișinău.

După anunțul șefei Procuraturii Anticorupție privind reținerea a patru funcționari într-o schemă de corupție internațională, presa a scris că printre bănuiți se numără șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, și avocatul Oleg Mîță.

Reprezentantul Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că Ministerul de Interne urmează să furnizeze mai multe informații, odată cu avansarea dosarului.

„Unele dintre persoanele pe care le-ați menționat - da, și la persoanele respective m-am referit atunci când am vorbit despre faptul că se cooperează să fie oferite toate informațiile necesare. Organul de urmărire penală poate să ofere mai multe detalii odată ce avansează”, a spus Daniel Vodă.

Este un scandal care riscă să fie cel mai mare din ultimul deceniu, pentru că vizează imixtiunea în activitatea unei organizații internaționale, care are scopul să combată criminalitatea organizată, este de părere fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase.

„Eu cred că acest scandal, indubitabil, va avea consecințe atât la nivel reputațional pentru Republica Moldova, deorece, în situația când filialele locale ale anumitor organizații internaționale, cum ar fi Interpol, recurg la astfel de acțiuni absolut incompatibile cu statutul lor și care iese din orice tipar imaginabil, sigur că va avea și consecințe de ordin politic, deoarece persoanele care au fost vizate în acest caz sunt persoane numite pe criterii politice de actuala guvernare și, indubitabil, puterea actuală va trebui să dea explicații și să suporte anumtie consecințe politice legate de acest scandal. Deodamdată, detaliile din presă nu ne permit să înțelegem exact în ce a constat toată această operațiune, dar faptul că a fost investigată și descoperită cu ajutorul partenerilor internaționali, din Statele Unite, Franța, demonstrează gravitatea situației și cred că riscă să devină printre cele mai usturătoare scandaluri din ultimul timp. Din altă perspectivă demonstrăm eficiența acțiunilor Procuraturii Anticorupție în acest sens, care reușește să-și îndeplinească sarcinile sale, în ciuda intemperiilor și turbulențelor prin care trece sistemul procuraturii din Republica Moldova”, a declarat Alexandru Tănase.

Dacă până în prezent colaborările cu instituțiile de justiție internaționale au fost mimate, de azi înainte sperăm la o colaborare eficientă cu acestea, a spus expertul în justiție și drept, Alexandru Bot, de la „WatchDog”:

„Fenomenul corupției în Republica Moldova depășește limitele pe care ni le-am imaginat. După câte vedem, a depășit și teritoriul Republicii Moldova. Până astăzi am mimat o coloborare internațională. Sper că de azi înainte să avem și pe segmentul extern o colaborare eficientă și acest element al corupției, al nedivulgăriii, să fie cumva eliminat, iar toți cei vinovați să răspundă în fața justiției.”

Amintim că, marți, 4 iunie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că au fost reținute mai multe persoane publice, implicate într-o schemă internațională prin care criminali periculoși erau ajutați să scape de urmărea internațională prin oferirea de azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Operațiunea a avut loc în cadrul unei anchete comune cu autoritățile franceze și americane. Suspecții ar fi primit milioane de dolari mită.

Citiți și: Anchetă comună a oamenilor legii din R. Moldova și Franța, cu asistența FBI. Patru persoane au fost reținute, după efectuarea a zeci de percheziții

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău