Anchetă comună a oamenilor legii din R. Moldova și Franța, cu asistența FBI. Patru persoane au fost reținute, după efectuarea a zeci de percheziții

  • 04 Iunie 18:45
Anchetă comună a oamenilor legii din R. Moldova și Franța, cu asistența FBI. Patru persoane au fost reținute, după efectuarea a zeci de percheziții

Procuratura Anticorupție a efectuat astăzi, 4 iunie, peste 30 de percheziții în cadrul unei anchete comune cu Franța și cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, privind o schemă de corupție, cu scopul de a împiedica publicarea de către INTERPOL a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională, transmite Radio Chișinău.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, a declarat că persoane de diferite naționalități au pus la cale o schemă de corupție privind mituirea unor funcționari publici, prin care infractorii care fac obiectul notificărilor INTERPOL obțineau azil sau statut de refugiat în Republica Moldova.

Potrivit probelor acumulate până în prezent în cadrul anchetei comune, există o bănuială că un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul Notificărilor Roșii INTERPOL să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge Notificările Roșii a acestora prin plata de mită către funcționari publici. Presupusele sume plătite de beneficiarii acestor scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA”, a declarat Veronica Drăgălin în cadrul briefingului de presă de astăzi.

Șefa Procuraturii Anticorupție a mai spus că autoritățile sunt determinate să continue lupta împotriva corupției mari:

„Suntem determinați să luptăm împotriva corupției la nivel înalt sub toate formele, în special împotriva acelor scheme care pun în pericol cauzele penale în întreaga lume. Această investigație comună este o dovadă a faptului că cooperarea internațională între instituțiile de drept este esențială în detectarea și oprirea infractorilor corupți care nu sunt limitați de frontiere naționale. Împreună, vom continua să lucrăm cu curaj și să livrăm rezultate pentru eliminarea corupției din instituțiile publice și pentru a face lumea un loc mai sigur pentru cetățenii noștri.”

Și adjuncta șefului Parchetului Financiar Național din Franța, Céline Guillet, a lăudat cooperarea internațională în derularea anchetei comune.

În numele Parchetului Financiar Național din Franța, îmi exprim satisfacția pentru succesul operațiunilor desfășurate astăzi de către autoritățile din Republica Moldova, cu sprijinul anchetatorilor francezi și al partenerilor americani și britanici. Ca destinatari ai alertei INTERPOL cu privire la o schemă de corupție care amenință fundamentele acțiunii sale, am putut testa astfel puterea mecanismelor de cooperare internațională și angajamentul exemplar al omologilor din Republica Moldova. Vom continua investigațiile cu hotărâre”, a declarat Céline Guillet.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore în cadrul perchezițiilor care au fost efectuate cu asistența procurorilor și ofițerilor francezi, și FBI. În urma perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenței pentru cauza penală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
31
Fri
31
Arhivă Radio Chișinău