Schemă de corupție la ANTA: Foști și actuali angajați, în vizorul CNA

  • 02 Octombrie 2020 12:08
Schemă de corupție la ANTA: Foști și actuali angajați, în vizorul CNA

Opt persoane, printre care foști și actuali angajați ai Agenției Naționale a Transportatorilor Auto (ANTA), dar și agenți economici, au ajuns în vizorul CNA, fiind suspectate de abuz de serviciu și fals în acte publice. Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme infracționale, prin care obțineau profituri ilegale din vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, pe parcursul anului 2019 până în prezent, ex-factori de decizie, precum și actuali angajați ai Direcției servicii publice din cadrul ANTA, ar fi organizat o schemă de corupere sistemică, manifestată prin vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor în Federația Rusă (bilateral/tranzit) către unele companii care nu dețineau acest drept. Deși aceste autorizații sunt cu titlu gratuit, bănuiții le comercializau contra 200-500 euro pentru o unitate.

Totodată, s-a constatat că mai multe autorizații, prevăzute pentru exportul mărfurilor, erau falsificate, prin modificarea manuală a numelui operatorului și unităților de transport, iar ulterior acestea erau vândute de la un operator economic la altul, ceea ce este interzis de lege. Frauda avea loc un felul următor: specialiștii din cadrul Direcției servicii publice, care deservesc operatorii de transport la ghișeul unic, verificau în baza de date internă numele operatorilor de transport care nu ridicau autorizațiile în direcții precum Rusia, Ucraina sau Turcia și îi chemau la discuții. După ce îi asigurau că nu vor avea probleme și nu li se va aplica sancțiuni, funcționarii ANTA le propuneau agenților economici să semneze un act formal de primire-predare precum că ar fi ridicat autorizațiile, acesta rămânând, de fapt, la ANTA. Ulterior, angajatul Agenției era liber să le comercializeze oricărui agent economic, contra unor sume ilicite de bani.

Mai departe, schema era pusă în aplicare în rândul transportatorilor care, la rândul lor, le comercializau mai departe constra cost. Cu ajutorul unor substanțe chimice și a unor imprimante, aceștia radiau informația primară din autorizație și indicau alt nume și altă unitate de transport. Ca să ascundă urmele infracțiunii în așa fel încât să nu fie depistate corectările, deoarece autorizațiile unitare urmau să fie returnate la ANTA după efectuarea cursei, bănuiții anunțau reprezentanții autorității specializate despre pierderea autorizațiilor. Astfel, ofițerii CNA și procurorii au identificat cel puțin 300 asemenea cazuri de falsificare a blanchetelor de autorizații unitare de transport a mărfurilor.

Astăzi, în baza încheierii judecătorului de instrucție, au fost autorizate 8 percheziții,  dintre care, 4 percheziții la foști și actuali angajați ai ANTA, 3 – la agenți economici, precum și la persoana care falsifica autorizațiile. După finalizarea acțiunilor de anchetă, toate aceste persoane urmează să fie escortate la CNA pentru audieri. Pe numele lor au fost inițiate două cauze penale - pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, iar dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă de până la 2350 unități convenționale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-11
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:2,06 m/s
Mon
-7
Tue
-7
Wed
-3
Thu
0
Fri
2

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău