Scene de luptă din Primul Război Mondial, în tranșee originale au fost reconstituite în premieră în România

  • 13 Octombrie 2018 08:48
Scene de luptă din Primul Război Mondial, în tranșee originale au fost reconstituite în premieră în România

Scene de luptă din Primul Război Mondial, în tranșee originale ale epocii, vor fi reconstituite sâmbătă, în județul Argeș, în premieră pentru România, în cadrul unor activități dedicate Centenarului Marii Uniri și cinstirii memoriei ostașilor români căzuți pe front, a informat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit sursei citate, acțiunea se va derula, sâmbătă, 13 octombrie, începând cu ora 14.00, pe platoul montan din zona localității Ciocanu, din județul Argeș. Reconstituirea scenelor de luptă va fi realizată de militari din cadrul Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" și Batalionului 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", în colaborare cu Asociația Tradiția Militară.

"În cadrul activității, va fi organizată, în premieră, reconstituirea unor scene de luptă din Primul Război Mondial în tranșee originale, restaurate în această vară de militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte 'Sarmizegetusa' în zona localităților Ciocanu (județul Argeș) - Șirnea (județul Brașov), unde s-au desfășurat lupte între Armata României și forțele austro-ungare, în zilele de 14/26 și 15/27 august 1916", se precizează în comunicatul MApN.

De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi prezentate obiecte militare din Primul Război Mondial, descoperite în respectivele tranșee pe timpul lucrărilor de restaurare, jurnale de război puse la dispoziție de cetățeni din zonă - documente nepublicate până în prezent, hărți militare din anul 1916 și alte obiecte reprezentative.

Luptele de la Ciocanu - Șirnea au fost unele dintre primele acțiuni desfășurate de Armata României pentru înfăptuirea Marii Uniri. De altfel, în această zonă a căzut la datorie primul militar român - locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea care era, la acea vreme, locțiitorul comandantului Regimentului 30 Infanterie, unitate de bază a Grupării Bran.

În Culoarul Rucăr - Bran s-au dus primele lupte eroice pentru blocarea trupelor austro-ungare ce intenționau să ajungă în Capitala României, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău