Scenariile după care vor activa școlile din Capitală pot fi urmărite pe o hartă online

  • 29 August 2020 09:30
Scenariile după care vor activa școlile din Capitală pot fi urmărite pe o hartă online

Primăria municipiului Chișinău a elaborat o hartă online care conține scenariile după care vor activa cele 147 de instituții de învățământ din Capitală. Astfel, elevii și părinții au posibilitatea de a afla din prima sursă despre scenariul ales de fiecare instituție în parte. Pe platformă, sunt indicate lista instituțiilor de învățământ, iar accesând-o, utilizatorul este redirecționat către profilul școlii, unde se regăsesc informații precum: modelul sau modelele de activitate alese, numărul de elevi, de cadre didactice și numărul de clase din instituție.

Contactată de IPN, Angela Cutasevici, viceprimar de Chișinău, a comunicat că modelul de activitate după care au ales să se conducă cele mai multe instituții din capitală, 80 la număr, este Modelul 7, care presupune învățarea mixtă, adică îmbinarea a două sau trei dintre modelele recomandate de Ministerul Educației. „În Chișinău avem un număr extrem de mare de copii, avem capacități reduse ale spațiilor școlare, aceste limite ne-au impus să îmbinăm mai multe modele care au fost recomandate”, a explicat viceprimarul.

Potrivit ei, harta interactivă a fost completată cu modele prezentate de către directorii instituțiilor. După o perioadă de aplicare a acestor modele, vor fi făcute ajustări și vor fi incluse modificările corespunzătoare. Angela Cutasevici a menționat că, ulterior, harta interactivă va fi completată cu informații suplimentare despre școli și date privind situația epidemiologica din cadrul fiecărei instituții. ,,Avem prevăzut un modul care va fi completat de directori în anumite situații și se va referi la numărul de personal sau elevi contaminați, doar că nu avem încă mecanismului recomandat de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău”, a spus aceasta.

Platforma online poate fi accesată de pe site-ul primăriei municipiului Chișinău – chisinau.md, dar și al Direcției generale educație, tineret și sport - chisinauedu.md.

Potrivit autorităților municipale, în procesul de studii a anului de învățământ 2020 – 2021, elevii instituțiilor de învățământ general din Chișinău vor respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesorii și alte persoane, se vor așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, vor veni și vor pleca de la școală conform intervalelor de timp stabilite și se vor spăla pe mâini cu apă și săpun sau vor folosi dezinfectant.

De asemenea, elevii nu vor folosi în comun lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane, vor purta mască de protecție când nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului, nu vor face experimente, vor face orele de educație fizică în aer liber și vor sta acasă, vor anunța medicul de familie, dacă vor avea simptome ale infecției COVID-19.

Potrivit deciziei Comisie Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, începând cu data de 01 septembrie 2020, se relansează procesul educațional în instituțiile de învățământ general. Totodată, se organizează procesul educațional în instituțiile de educație timpurie, eșalonat, în etape. Pe măsură ce situația epidemiologică din comunitate se va îmbunătăți, vor putea fi admiși și copii de 2-4 ani.

De asemenea, se organizează procesul educațional pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, începând cu data de 01 septembrie 2020, conform modelelor aprobate de instituție. Se organizează procesul educațional pentru instituțiile de învățământ extrașcolar, eșalonat, în două etape, începând cu data de 01 septembrie 2020. În prima etapă, cu durata de o lună, procesul educațional se va desfășura online. Pe măsură ce situația epidemiologică din comunitate se va îmbunătăți, în a doua etapă, elevii vor relua activitatea în incinta instituțiilor de învățământ.

Potrivit aceleași decizii, purtarea măștilor faciale de protecție în cadrul instituției de învățământ este obligatorie pentru personalul instituției. Elevii sunt încurajați să poarte mască de protecție în sălile de clasă și în situația în care nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicații medicale. Este obligatorie purtarea măștilor de protecție pentru elevii din clasele a V-XII-a în spațiile de uz comun din incinta instituției de învățământ.

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău precizează că pe durata stării de urgență în sănătatea publică, în contextul pandemiei cu COVID-19, se restricționează accesul părinților, a persoanelor terțe sau reprezentanților acestora, a persoanelor străine pe teritoriul și în încăperile tuturor instituțiilor de învățământ, cu excepția reprezentanților instituțiilor cu drept de control sau monitorizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău