Scandalul URIAȘ privind „Cartea Verde” a ajuns la Bruxelles!

  • 24 Aprilie 2015 09:53
Scandalul URIAȘ privind „Cartea Verde” a ajuns la Bruxelles!

Revista presei din 24 aprilie 2015

Scandalul URIAȘ privind „Cartea Verde” a ajuns la Bruxelles! CÂND Republica Moldova ar putea fi EXCLUSĂ, titrează Ziarul Național. Companiile de asigurări care emit „Cartea Verde” au fost prejudiciate cu 16 milioane de lei din cauza unor tranzacții dubioase, iar R. Moldova riscă să fie exclusă în curând din acest sistem, care reprezintă practic o treime din piața de asigurări. Responsabilii de pe piața financiară susțin că, în urma creșterii numărului de asiguratori care au dreptul să emită „Cartea Verde” în R. Moldova, instituția internațională responsabilă de acest sistem a decis majorarea fondului de garanție de la două milioane de dolari la 4,25 milioane de euro. Companiile de asigurări au transferat în trei bănci, care dețin conturile BNAA, sumele necesare, repartizate egal, pentru a completa acest fond.

Nicolae Negru se referă în editorialul său din Ziarul Național la devalizarea BEM și reacția pasivă, anemică a cetățenilor noștri la acest jaf de un cinism și o nerușinare ieșite din comun, care, prin alte părți, ar fi scos zeci de mii de oameni în stradă. Autorul scrie că este nu numai un drept,  - este și o obligație, o datorie morală să le amintim guvernanților că se află „în serviciul poporului”, să nu se lase pradă lăcomiei și propriilor interese. Pe de altă parte, dezamăgirile de după evenimentele din 7 aprilie 2009, ne fac să fim prudenți la chemările de a ieși din nou în Piața Marii Adunări Naționale, chiar dacă avem suficiente motive de revoltă și de punere la îndoială a europenismului actualilor guvernanți. Publicistul nu exclude că de asemenea mișcări  pot profita forțe deloc interesate de consolidarea independenței și a cursului proeuropean al Republicii Moldova. Dar nici să-i iertăm pe guvernanții ticăloși, nesimțiți nu se poate. Este un gest de demnitate, de noblețe, conchide Nicolae Negru.

Povestea de succes a Republicii Moldova s-a terminat cu success, remarcă Val Butnaru în Jurnal.  Mai întâi, partenerii europeni au fost zguduiți de operațiunea pusă de Igor Putin, vărul președintelui rus. Acesta a spălat prin intermediul unor bănci din Chișinău inimaginabila sumă de 20 de miliarde de dolari, dar și mai mare le-a fost șocul la aflarea știrii despre furtul unui miliard de dolari de la Banca de Economii. Editorialistul se îndoiește că  vând un astfel de cazier, Republica Moldova mai poate discuta cu cineva la modul serios despre perspectivele aderării la UE. După editorialist, oricine vorbește astăzi despre viitorul european al Republicii Moldova este fie un inconștient, fie un agent netalentat al serviciilor secrete rusești. Nu va fi nicio integrare europeană. Problema se pune simplu: fie că acceptăm îmbrățișarea mortală a ursului siberian, fie optăm pentru Reunificare, scăpând pentru totdeauna de ocupația rusească, susține Val Butnaru.

Istoricul Octavian Țâcu constată în editorialul său din Timpul că satul său natal, Costuleni, un sat aflat în coasta orașului Iași, crescut dintotdeauna în limba și cultura română de peste Prut, a devenit unul  antieuropean. Iar principala responsabilitate pentru aceste realități, autorul o pune pe seama partidele politice proeuropene, care au înșelat așteptările acestor oameni. Publicistul subliniază că
În numai  cinci ani polurile de preferințe Est-Vest s-au  schimbat și au devenit diametral opuse într-un sat eminamente românesc. Iar acest fenomen îl putem amplifica  la nivelul întregii republici.

În 2015 ne așteaptă scumpiri și „surprize”  la piață, scrie Timpul.  O majorare galopantă a prețurilor, inflație cu  două cifre și o contractare a economiei cu 4%.  Așa arată previziunile experților pentru anul în curs. Produsele alimentare și industriale vor continua să se scumpească și nici majorarea tarifelor la energie nu va mai putea fi evitată, spun specialiștii. Timpul anunță că anul 2015 va aduce mai multe cheltuieli și pentru proprietarii de mașini. Începând cu data de 1 mai, taxa de drum ar putea fi majorată cu 50 la sută. Aceasta va varia între 960 de lei și 10.000 de lei, în funcție de capacitatea motorului. Timpul și-a propus să vadă  de ce este nevoie de această majorare și  cine ar trebui cel mai mult să o suporte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău