Scandalul privind cea mai mare bancă din Danemarca, implicată în „Laundromat”, se extinde în Marea Britanie

  • 21 Septembrie 2018 12:54
Scandalul privind cea mai mare bancă din Danemarca, implicată în „Laundromat”, se extinde în Marea Britanie

Agenția națională britanică pentru combaterea infracționalității (NCA) a anunțat vineri că a deschis o investigație privind legăturile dintre firme înregistrate în Regatul Unit și subsidiara estoniană a Danske Bank A/S, implicată într-un scandal de spălare de bani, scrie Agerpres.

De asemenea, cel mai mare creditor din Danemarca este din nou anchetat de Autoritatea daneză de Supraveghere în Domeniul Financiar (FSA) în cazul care a șocat opinia publică, transmite Reuters. 

Miercuri, directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigații derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari), potrivit Agerpres.ro

Rezultatele investigației realizată de un cabinet de avocatură extern indică posibilitatea ca angajații subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienții, realizând tranzacții ilegale. Investigația a vizat 15.000 de clienți care au făcut în total 9,5 milioane de plăți prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015. 

Un purtător de cuvânt al NCA a explicat că amenințarea provocată de folosirea firmelor înregistrate în Regatul Unit în operațiunile de spălare de bani este unanim recunoscută, iar Agenția națională britanică pentru Combaterea Infracționalității lucrează strâns cu partenerii săi pentru a împiedica infractorii să folosească aceste firme. 

Anul acesta, acțiunile Danske Bank au scăzut semnificativ, investitorii fiind îngrijorați că banca ar fi putut încălca sancțiunile SUA, ceea ce ar putea duce la amenzi de miliarde de dolari. 

Miercuri, Danske Bank a dat asigurări că nu a încălcat sancțiunile, iar președintele Ole a declarat că a analizat dacă banca a încălcat sancțiunile SUA, dar nu a spus care este concluzia sa. 

Deși autoritățile SUA nu au anunțat încă dacă investighează plățile de la subsidiara estoniană Danske Bank - multe venind din Rusia și alte state ex-sovietice - cazul băncii daneze este deja pe agenda statelor membre ale UE. 

Joi, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, a declarat că va discuta în 2 octombrie cazul Danske Bank cu miniștrii de Finanțe din Danemarca, Finlanda și Estonia. 

"Vreau să înțeleg mai bine ce erori s-au înregistrat, dacă e vina băncii sau dacă sunt greșeli la nivelul autorităților de supervizare. Voi discuta cazul și cu reprezentanții Autorității Bancare Europene (EBA)", a explicat oficialul european. 

Politicienii danezi au fost de acord săptămâna aceasta cu o nouă lege împotriva spălării banilor, care include creșterea amenzilor de opt ori, fiind una dintre cele mai dure din Europa. Danemarca este una dintre cel mai puțin corupte țări din lume, iar implicarea Danske Bank într-un scandal de spălare de bani a șocat opinia publică. 

"Există suspiciuni că au existat angajați în Estonia care au asistat sau au uneltit cu clienții. O serie de foști și actuali angajați, de la subsidiara estoniană a Danske Bank și de la nivelul grupului bancar, nu și-au îndeplinit obligațiile legale. Totuși, rezultatele investigației arată că președintele, directorul general și Consiliul de Administrație nu au încălcat obligațiile lor legale", se arată în raportul Danske Bank. 

"Este clar că banca nu a reușit să-și îndeplinească responsabilitățile, ceea ce este dezamăgitor și inacceptabil și prezint scuzele noastre tuturor acționarilor și, nu în ultimul rând, clienților, investitorilor, angajaților noștri și în general societății", a afirmat președintele Ole Andersen. 

Autoritățile de reglementare și comunitatea financiară au așteptat cu nerăbdare publicarea raportului Danske Bank, care reprezintă un moment de cotitură pentru banca daneză și vine după ce Bruxelles-ul a făcut apel la noul organism de supervizare să ia măsuri severe împotriva criminalității financiare. 

Menționăm că directorul executiv al celei mai mari bănci din Danemarca, „Danske Bank”, Thomas F. Borgen, a demisionat în urma unui raport care arată că sucursala băncii din Estonia a fost utilizată în celebrul „Laundromat” – realizat cu implicarea directă a sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova, se arată într-o investigație a Rise Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău