Scandalul ''pașapoartelor de aur'': Președintele cipriot anunță o serie de măsuri de anti-corupție

  • 29 Ianuarie 2021 19:20
Scandalul ''pașapoartelor de aur'': Președintele cipriot anunță o serie de măsuri de anti-corupție

Președintele cipriot Nicos Anastasiades a dezvăluit vineri o serie de măsuri de luptă împotriva corupției, după scandalul "pașapoartelor de aur" care a zguduit insula din Marea Mediterană, informează AFP, preluat de Agerpres.

Difuzarea în octombrie a unei anchete a postului qatariot Al-Jazeera cu privire la presupusele abuzuri din acest program de pașapoarte destinate investitorilor străini bogați l-a determinat pe președintele parlamentului cipriot să demisioneze.

Membru al UE, Ciprul a eliberat mii de pașapoarte prin această practică, susceptibilă de favorizarea corupției și de spălare de bani. Programul a fost suprimat în noiembrie, după scandalul provocat de ancheta Al-Jazeera.

Într-un discurs televizat susținut joi, președintele a respins acuzațiile conform cărora el a beneficiat de acest program, însă a admis că au fost comise erori. De asemenea, el a anunțat reforme anticorupție, "cele mai importante" care au avut vreodată loc în Cipru, potrivit lui.

"Cred că prin cooperarea și determinarea fiecăruia pot fi adoptate măsuri imediat ce va fi posibil, pentru a putea crea o rețea solidă de prevenție, de protecție și de luptă împotriva corupției", a declarat președintele cipriot în timpul unei conferințe de presă susținută vineri alături de ministrul justiției Emily Yiolitis.

Printre măsurile anunțate se numără înființarea unei linii verzi pentru persoanele care vor să denunțe telefonic cazuri de corupție, o legislație care să-i protejeze pe avertizorii de integritate și pedepse mai grele pentru persoanele declarate vinovate de fapte de corupție.

Un serviciu va avea sarcina de a întreprinde verificări asupra politicienilor, cu privire în special la patrimoniul lor sau la eventuale conflicte de interese.

O atenție particulară va fi acordată luptei împotriva corupției în cadrul poliției, prin înființarea unei unități speciale în acest scop.

La rândul său, Emily Yiolitis a anunțat că va fi elaborat un cod etic pentru responsabilii de stat. Ea a anunțat de asemenea crearea unei autorități anticorupție independente unde populația va putea da informații în mod anonim. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău