Scandal la ONU. Reprezentanții Armeniei și Azerbaidjanului s-au certat pe tema situației din Karabah

  • 22 Septembrie 2023 09:20
Scandal la ONU. Reprezentanții Armeniei și Azerbaidjanului s-au certat pe tema situației din Karabah

Reprezentanții Armeniei și Azerbaidjanului s-au certat în fața Consiliului de Securitate al ONU, joi, pe tema regiunii Nagorno-Karabah, disputată de decenii între cele două state. Mai multe țări, printre care Franța, au cerut autorităților azere „garanții tangibile” după ofensiva în urma căreia azerii au preluat controlul asupra teritoriului.

Invitați să se adreseze Consiliului, reunit de urgență la solicitarea Franței, miniștrii de externe armean, Ararat Mirzoian, și azer, Djeyhun Bairamov, s-au acuzat reciproc că sunt responsabili pentru deteriorarea situației în Nagorno-Karabah, informează Digi24.

Luând cuvântul primul, oficialul armean a afirmat că nu există „două părți în acest conflict, ci un agresor și o victimă”, acuzând Azerbaidjanul că a lansat o ofensivă „nejustificată și planificată” vizând să „finalizeze epurarea etnică” în Nagorno-Karabah.

El a acuzat, de asemenea, că Azerbaidjanul a desfășurat „bombardamente intense, fără discernământ și că a folosit artilerie grea, inclusiv utilizarea interzisă a munițiilor cu dispersie”. Potrivit ultimului bilanț al separatiștilor armeni, ofensiva azeră a provocat moartea a cel puțin 200 de oameni și a rănit alți 400.

La rândul său, oficialul azer a denunțat o „campanie de dezinformare” a Armeniei, acuzat că „alimentează și sprijină separatiștii” în Nagorno-Karabah, o regiune aflată sub suveranitatea azeră, acuzând și Consiliul de Securitate de „părtinire”..

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău