SCANDAL la Berlin. Airbus depune plângere pentru spionaj

  • 01 Mai 2015 10:35
SCANDAL la Berlin. Airbus depune plângere pentru spionaj

Grupul european Airbus a anunțat joi depunerea unei plângeri in rem, evocând 'suspiciuni concrete de spionaj industrial', transmite Agerpres.

Scandalul interceptărilor de comunicații, care ar fi fost efectuate de serviciul de informații german (BND) în contul SUA, ar putea căpăta o altă dimensiune. Airbus a anunțat joi că va depune o plângere împotriva unui autor neidentificat pentru spionaj, dar și că 'a cerut informații' Berlinului.

Asigurând că 'nu vrea să participe la speculații asupra acuzațiilor', un purtător de cuvânt a indicat pentru AFP într-un mesaj electronic că Airbus este 'neliniștit pentru că avea suspiciuni concrete de spionaj industrial', că grupul a 'cerut informații guvernului federal' german și că 'acum depune plângere împotriva unui autor neidentificat pentru suspiciuni de spionaj industrial'.

Cotidianul Bild afirmase luni, pe baza unor documente din 2008 și 2010, că serviciul de informații german BND a încercat să spioneze din 2005 EADS, (devenit Airbus) și Eurocopter (în prezent Airbus Helicopters) pentru agenția americană NSA.

Aceste dezvăluiri, la care s-au adăugat miercuri acuzații de spionaj politic, vizând în special președinția Republicii Franceze și Comisia Europeană pun în încurcătură guvernul cancelarului Angela Merkel, care a pozat întotdeauna în victimă a aliaților săi.

Cancelarul a fost informat încă din 2008, în timpul primului său mandat, despre astfel de practici vizând societăți ca Airbus, dar nu a reacționat pentru a nu afecta relațiile cu Washingtonul și a pune în pericol cooperarea în lupta împotriva terorismului, a afirmat Bild.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău