SCANDAL în Germania | Suspectul în cazul omorului unei adolescente din R. Moldova, reținut în Irak

  • 09 Iunie 2018 11:50
SCANDAL în Germania | Suspectul în cazul omorului unei adolescente din R. Moldova, reținut în Irak

Susanna, o adolescentă care sosise cu familia din Republica Moldova în Germania în luna februarie a acestui an, a fost dată dispărută pe 22 mai. Părinții fetei, elevă la o școală de lângă Mainz, au alertat poliția, după ce aceasta nu a mai revenit acasă de la școală. Cadavrul fetei a fost găsit joi, într-o râpă din orășelul Wiesbaden. Tânăra fusese violată.

Principalul suspect în cazul acestei oribile crime a devenit un irakian de 20 de ani, Ali Bashar. Numai că în momentul în care pistele au condus poliția către el, tânărul plecase deja de două zile din Germania cu o cursă aeriană către Turcia, potrivit Digi24.

Cazul a declanșat un adevărat scandal politic în Germania, autoritățile fiind criticate pentru că irakianul a putut părăsi Germania, deși s-a folosit de un nume fals pentru a cumpăra biletele de avion.

Ali Bashar locuia cu părinții și cei cinci frați și surori într-un adăpost pentru refugiați din Wiesbaden, de lângă Mainz. Familia acestuia a ajuns în Germania, prin Grecia, în timpul migrației masive din 2015. Din aprilie 2016, cei opt locuiau la Wiesbaden.  După ce le-a fost respinsă cererea de azil, familia a făcut apel și în așteptarea judecării apelului, celor opt irakieni le-au fost emise permise de ședere, precum și acte emise și recunoscute de Uniunea Europeană pentru persoanele care nu dețin un pașaport valabil. Se pare că numele de pe cele două documente erau diferite, cel puțin în cazul lui Ali Bashar.

Vineri, ministrul de interne Horst Seehofer a anunțat că irakianul Ali Bashar, suspectat că a violat-o și ucis-o pe Susanna, a fost reținut în nordul Irakului de forțele de securitate chiar în noaptea în care Poliția Federală din Germania a cerut ajutorul autorităților din această țară.

Ministrul german de interne susține însă că Ali Bashar a plecat din Germania în mod legal. La aeroport, poliția federală a verificat doar documentele de identitate emise de autoritățile din Irak. Tânărul de 20 de ani a reușit să plece cu părinții, dar și cu cei cinci frați și surori, spre Istanbul. „Documentele prezentate erau legale și valide”, a fost anunțul făcut de Poliția Federală.

Oficialii germani au anunțat că vor cere extrădarea lui Ali Bashar, deși între cele două țări nu există un acord în acest sens. „Încercăm o acțiune nouă cu Irakul și ar putea dura zile, săptămâni sau luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Procuraturii generale.

În acest caz, a mai existat un suspect, un cetățean turc în vârstă de 35 de ani, însă acesta a fost eliberat, joi, la o zi după ce fusese reținut, scrie News.ro, care citează presa locală germană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău