Scandal diplomatic | Cum a inventat presa din China un expert elvețian care acuză politizarea OMS și atacurile SUA. Reacția ambasadei Elveției

  • 11 August 2021 12:26
Scandal diplomatic | Cum a inventat presa din China un expert elvețian care acuză politizarea OMS și atacurile SUA. Reacția ambasadei Elveției

Un presupus expert elvețian acuza Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că a devenit un instrument politic în chestiunea stabilirii originii coronavirusului. Expertul era citat de mai multe publicații din China, însă totul s-a dovedit a fi un fake news. Ambasada Elveției a cerut eliminarea articolelor respective, transmițând că nu există niciun cetățean elvețian cu numele de Wilson Edwards, cu atât mai puțin unul care să fie expert în probleme de sănătate publică, relatează BBC, potrivit hotnews.ro.

Într-o postare pe Twitter, ambasada Elveției a precizat că, cel mai probabil, biologul citat de presa din China în ultimele zile nu există, notează sursa citată

Presa de stat, CGTN, Shanghai Daily și Global Times au fost printre redacțiile care au preluat citate din așa-zisul expert Wilson Edwards care scria pe contul său de Facebook despre originea Covid-19 și independența OMS.

Între timp, multe dintre publicații au șters articolele respective.

"Deși apreciem atenția acordată țării noastre, din nefericire, ambasada Elveției trebuie să informeze publicul chinez că știrea este falsă”, a transmis misiunea diplomatică pe twitter.

Ambasada a mai precizat că respectivul cont de Facebook a fost deschis cu doar două săptămâni în urmă și are doar trei prieteni. "Probabil că acest cont de Facebook nu a fost deschis cu scopul socializării”, a mai comentat ambasada, adăugând că nu există niciun cetățean elvețian cu numele respectiv și nici articole științifice semnate cu acest nume.

”Ca biolog, am asistat consternat în ultimele luni la modul în care a fost politizată operațiunea de identificare a originii Covid-19”, spunea expertul citat de China Daily.

De asemenea, presa chineză nota că biologul era îngrijorat de ”independența OMS” și susținea că ”SUA sunt atât de obsedate să atace China pe subiectul originii Covid-19 încât refuză să vadă datele”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău