Scandal diplomatic. Ambasadoarea Lituaniei la Beijing spune că nu poate părăsi China decât după perioada obligatorie de carantină

  • 12 August 2021 14:03
Scandal diplomatic. Ambasadoarea Lituaniei la Beijing spune că nu poate părăsi China decât după perioada obligatorie de carantină

Ambasadoarea Lituaniei în China, rugată de autorități să părăsească țara în urma scandalului diplomatic privind reprezentanța Taiwanului la Vilnius, spune că nu poate pleca de la Beijing decât după perioada de carantină obligatorie de 21 de zile. Scandalul dintre Lituania și China a început după ce Taiwanul a anunțat deschiderea unei noi misiuni diplomatice la Vilnius, o ambasadă de facto a țării, care să poarte numele de „Biroul de Reprezentare Taiwanez în Lituania”, transmite DIGI24.ro.

Ambasadoarea Lituaniei în China, Diana Mickeviciene, a declarat că a fost rugată de autoritățile chineze să părăsească țara, în contextul diferendului diplomatic dintre Beijing și Vilnius legat de Taiwan, potrivit sursei citate

Ambasadoarea lituaniană nu va putea însă da curs acestei invitații decât după încheierea unei perioade de carantină obligatorie de 21 de zile, pe care trebuie să o respecte ca orice călător intrat în China, pentru că ea abia ajunsese la Beijing când i s-a spus să plece, a indicat ambasadoarea miercuri seară, într-un mesaj pentru AFP, potrivit Agerpres.

Tensiunile au început în iulie, când autoritățile taiwaneze au anunțat deschiderea unei reprezentanțe în republica baltică, membră a Uniunii Europene. Teritoriul insular, care are 23 de milioane de locuitori și dispune de monedă proprie, de steag, armată, diplomație și de un guvern proprii, este de facto separat politic de China de la sfârșitul războiului civil chinez în 1949, dar nu este recunoscut în mod oficial ca stat decât de câteva capitale.

Beijingul tolerează în general crearea de astfel de reprezentanțe sub numele "Birou de reprezentare a Taipeiului" (capitala insulei), or titulatura celui din Lituania, "Birou de reprezentare a Taiwanului", pare să dea legitimitate de stat teritoriului, fiind perceput de Beijing ca o tentativă de promovare a independenței acestuia, explică AFP.

Marți, MAE chinez a anunțat rechemarea ambasadorului său în Lituania și a cerut Vilniusului să-și recheme la rândul său ambasadoarea.

Lituania și-a exprimat regretul față de reacția chineză, asigurând că "respectă principiul unei singure Chine", dar rămâne "hotărâtă să dezvolte relații reciproc avantajoase cu Taiwan". Miercuri seara, purtătoarea de cuvânt a diplomației chineze Hua Chunying a replicat că "nu se poate spune pe de o parte că este respectat principiul unei singure Chine și pe de altă parte să se desfășoare în mod deschis relații oficiale cu autoritățile taiwaneze". "China are dreptul și datoria să dea un răspuns legitim și adecvat acestei atingeri grave a suveranității sale", a adăugat ea, într-un comunicat citat de AFP și Xinhua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău