Scandal de corupție în Parlamentul European: Un eurodeputat belgian a fost reținut

  • 10 Februarie 2023 15:57
Scandal de corupție în Parlamentul European: Un eurodeputat belgian a fost reținut

Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, lăsat în urmă cu opt zile fără imunitate parlamentară, a fost reținut vineri dimineață în ancheta justiției belgiene privind suspiciunile de corupție din Parlamentul European în care sunt implicate Qatarul și Marocul, relatează AFP, citat de Agerpres.

Alesul socialist în vârstă de 59 de ani, domiciliat în regiunea Liege (est), a fost ridicat pentru a fi audiat la sediul poliției judiciare federale la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului federal.

La finalul acestei rețineri provizorii, care nu poate depăși 48 de ore, el ar putea fi prezentat judecătorului de instrucție care răspunde de anchetă.

În paralel cu reținerea sa, mai multe birouri ale primăriei din Anthisnes - unde Tarabella este primar - au fost percheziționate, a precizat Parchetul federal. O altă percheziție a vizat de asemenea "un seif bancar aflat la Liege" care îi aparține.

Trei persoane sunt în prezent arestate în acest dosar, între care eurodeputata greacă Eva Kaili, destituită în decembrie din funcția sa de vicepreședintă a Parlamentului European.

Ceilalți doi sunt partenerul celei din urmă, în speță asistentul parlamentar Francesco Giorgi, și fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, și el italian.

Pier Antonio Panzeri, suspect cheie în dosar, care a recunoscut că a orchestrat această ingerință a mai multor puteri străine în politica europeană, l-a implicat pe Marc Tarabella în fața anchetatorilor.

Potrivit presei belgiene, italianul a afirmat în decembrie că i-a plătit "între 120.000 și 140.000 de euro" în mai multe rânduri eurodeputatului belgian, pentru ajutorul său în dosarele legate de Qatar.

La Bruxelles au interceptat 1,5 milioane de euro bani lichizi în timpul mai multor percheziții în decembrie, în special la domiciliile lui Pier Antonio Panzeri și Eva Kaili.

Tarabella a negat că a primit "bani sau cadouri în schimbul opiniilor sale politice". Autoritățile din Qatar și Maroc au dezmințit, de asemenea, aceste acuzații de corupție.

Un alt ales al Parlamentului European, italianul Andrea Cozzolino, este în colimatorul judecătorului însărcinat cu ancheta. Imunitatea sa parlamentară a fost ridicată în același timp cu cea a lui Tarabella, pe 2 februarie, printr-un vot în plenul singurei instituții din UE aleasă prin vot direct de cetățeni.

În acea zi, la Bruxelles, Marc Tarabella a votat el însuși ridicarea imunității sale, declarându-se gata să răspundă întrebărilor anchetatorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău