Sătătos Informațional | Cele mai răspândite falsuri despre vaccinare și de ce să nu credem în ele, cu specialistul în imunizări Nicolae Furtună

  • 26 Aprilie 2019 12:40
0%
00:00:00
00:00:00

În Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană a Imunizării, în perioada 24-30 aprilie și este un prilej în plus ca subiectul vaccinurilor să fie pus în discuție, în condițiile în care maladiile infecțioase nu pot fi împiedicate de hotare, iar rezistența față de ele devine tot mai accentuată.

De asemenea, este un motiv în plus de promovare a importanței vaccinurilor pentru protejarea sănătății oamenilor. Campania din acest an a Organizației Mondiale a Sănătății scoate în evidență eroii vaccinării, printre aceștia cadre medicale, părinți care aleg să-și vaccineze copiii, precum și oameni care împărtășesc informațiile bazate pe dovezi.  

„Responsabilii din sănătate atrag atenția în această săptămână nu doar asupra progreselor înregistrate în reducerea riscului de boli, care pot fi prevenite prin vaccinare, ci și asupra persoanelor care încă nu conștientizează beneficiile ei. Este nevoie de mai mult efort pentru a ne asigura că golurile în acoperirea vaccinală sunt eliminate și nimeni nu rămâne neprotejat”.

În Moldova, copiilor li se administrează obligatoriu 9 vaccinuri, care îi protejează de 13 maladii infecțioase.

Din 2016, țara procură toate vaccinurile prin intermediul UNICEF, ceea ce ne permite să avem acces la vaccinuri eficiente, inofensive  și administrate la timp. Chiar și așa, refuzurile pentru imunizare sunt în creștere, iar acest lucru a favorizat apariția cazurilor de rujeolă în vara anului trecut. 340 de copii și adulți s-au îmbolnăvit, neavând administrată nicio doză de vaccin împotriva infecției .

Însă, Moldova se poate lăuda că a implementat cu succes vaccinul împotriva infecției cu Papilomavirus uman, responsabil de cancerul de col uterin. Statisticele arată că numărul femeilor afectate de acest tip de cancer este alarmant, anual în Moldova fiind înregistrate aproximativ 300 de cazuri noi, iar 170 de femei decedează din cauza lui. Din 2018, vaccinul HPV este introdus în Calendarul imunizărilor ca vaccin opțional și se administrează fetițelor cu vârsta de 10 ani.

La nivel mondial, în ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat milioane de copii, decât orice alte intervenții medicale. Impactul acestei revoluții asupra prevenirii bolilor în doar câteva zeci de ani este enorm. Spre exemplu, rujeola a cauzat aproximativ 2.6 milioane de decese în fiecare an, înainte ca vaccinarea pe scară largă să fie pusă în aplicare în 1980. Datorită vaccinului rujeolic, această boală extrem de contagioasă poate fi prevenită acum. 

Despre miturile care domină domeniul imunizării, de ce ar trebui să nu ne lăsăm pradă lor și să căutăm întotdeauna informații bazate pe dovezi științifice, unde să le căutăm și cu cine ar trebui să ne consultăm atunci când vine vorba despre imunizare, am discutat în podcastul „Sănătos Informațional” cu Nicolae Furtună, specialist în imunizare. De această încercăm un format audio și un parteneriat nou pentru Platforma E-Sănătate. Toate emisiunile în care vom aborda diverse mituri și falsuri în sănătate le vom difuza pe frecvențele Radio Chișinău. Pentru cei care nu vor reuși să le audieze în timp real, le vor putea accesa ulterior pe pagina noastră web Sănătate INFO.

Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.

Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău